Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 31 augustus 2016 door Michel van der Ven

Primeur: Review van de B&O BeoSound 1

BeoSound1aBang & Olufsen heeft op de IFA-beurs in Berlijn de nieuwe BeoSound 1 voorgesteld. Op dat moment hadden wij de – nu al bijna iconische – draadloze luidspreker al uitgebreid getest. Onder strikte geheimhouding uiteraard, en met hier en daar nog een schoonheidsfoutje in de software, omdat die nog niet finaal was.

Zelfs voor B&O-maatstaven kenmerkt de BeoSound 1 zich door een wel zeer eigenzinnig design: een aluminium kegel van bijna 33 cm hoog en – op het breedste punt – een diagonaal van 16 cm, waarvan het bovenste gedeelte de indruk geeft dat het zweeft. De kegelvorm is niet enkel een eye-catcher, het typische design zorgt er ook voor dat het geluid mooi gelijkmatig in alle richtingen wordt verdeeld. In het zwevende deel huist een neerwaarts gerichte 1,5-inch full range luidspreker, aangedreven door een 40 Watt klasse-D versterker. Pal daaronder zit een puntige reflector die de klank 360° in het rond verspreidt. De punt zelf is een ledje dat rood of wit kleurt, continu brandt of knippert en zo de status van de luidspreker weergeeft. Stijlvol, maar misschien niet altijd even duidelijk. De voet van de BeoSound 1 herbergt een potige 4-inch woofer die zich over de lage tonen ontfermt.

Volop streammogelijkheden
BeoSound1bZoals we van een degelijke draadloze luidspreker verwachten kan je op tal van manieren muziek naar het toestel streamen. Rechtstreeks vanaf je smartphone, via Bluetooth, AirPlay (Apple) of Google Cast (Android) om te beginnen, maar ook via DLNA. Op die manier krijg je via de BeoMusic-app bijvoorbeeld toegang tot de muziek op een harde schijf of ander apparaat in je thuisnetwerk. Eveneens ingebakken: internetradio en belangrijke streaming-diensten als Spotify en Deezer.
Je kan de BeoSound 1 ook via een ethernetkabel verbinden (in plaats van draadloos), maar een ingang voor een extra muziekbron ontbreekt. Even een gewone mp3-speler, cd-speler of tv aansluiten is er bij deze kegel dus niet bij. Streamen via Google Cast, vanaf twee verschillende Android-smartphones, lukte bij ons overigens niet, maar de kans is groot dat dat met de vroege versie van de software te maken had.

Positiedetectie
BeoSound1cJe bedient de BeoSound 1 (meestal) via de eerdergenoemde BeoMusic-app, maar het lukt ook via het toestel zelf. De draaischijf bovenop is namelijk zowel volumeknop als aanraakgevoelig bedieningspaneel. Met een simpele ‘tap’ pauzeer je een track, en met een veeg naar rechts spring je bijvoorbeeld naar het volgende nummer. Daarbij maakt het niet eens uit vanuit welke richting je de luidspreker benadert: twee sensoren in de aluminium behuizing detecteren je positie en passen het bedieningspaneel daar automatisch aan aan.
Het is, naast het 360°-geluid, een extra reden om de BeoSound niet in een hoekje weg te moffelen, maar om hem gewoon prominent op een tafel te plaatsen, in het midden van de kamer of zelfs op het terras. En de stroomkabel dan? Wel, die heeft deze luidspreker niet per se nodig om zijn ding te doen. Dankzij z’n oplaadbare accu kan de BeoSound vier tot zestien uur zonder stopcontact, afhankelijk van het ingestelde volumeniveau. “Op zijn luidst gaat de batterij misschien wat minder lang mee dan bij concurrerende toestellen”, licht Tom Van Damme van B&O BeLux toe. “Ons belangrijkste criterium was echter dat de BeoSound 1, hoe compact ook, zou blijven klinken als een volwaardig B&O-systeem. En dat vergt wellicht inderdaad wat extra inspanning van de accu.”

Over die geluidskwaliteit kunnen we trouwens kort zijn: de BeoSound 1 produceert een mooie volle sound, met veel details en een klankkleur die ergens tussen neutraal en warm balanceert. We hebben er weinig op aan te merken, en dat terwijl de eerstvolgende software-update de audioprestaties zelfs nog wat zou finetunen. De prijs dan tot slot: voor de BeoSound 1 betaal je een stevige € 1.295. Inmiddels heeft Bang & Olufsen ook een grotere (43 cm hoog) en nog krachtigere versie van de luidspreker aangekondigd, de BeoSound 2. Dat toestel, dat we nog niet konden uitproberen, verwisselt voor € 1.695 van eigenaar.

Plus- en minpunten
+ Geluidskwaliteit. In het compacte segment een van de best klinkende draadloze luidsprekers die we al onder oren kregen.
+ Ontwerp. De muzikale kegel is het zoveelste designstatement van de Deense fabrikant.
+ Draagbaar. De BeoSound 1 beschikt over een oplaadbare accu die het (bij een normaal volume) tot zestien uur uitzingt.
+ De positiedetectie zorgt voor een intuïtieve bediening, ongeacht van welke kant je komt.
- Nog enkele bugs in de software, maar dat wisten we op voorhand. De modellen die voor de verkoop bestemd zijn, krijgen eerst nog een update.
- Duur. Aan een B&O product hangt traditiegetrouw een stevig prijskaartje.

BeoSound1aBang & Olufsen heeft op de IFA-beurs in Berlijn de nieuwe BeoSound 1 voorgesteld. Op dat moment hadden wij de – nu al bijna iconische – draadloze luidspreker al uitgebreid getest. Onder strikte geheimhouding uiteraard, en met hier en daar nog een schoonheidsfoutje in de software, omdat die nog niet finaal was.

Reacties

Related Posts with Thumbnails