Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 12 december 2015 door Michel van der Ven

Getest: de Zembro armband voor senioren

Zembro1Het is de angst van iedere senior, en diens kinderen: van de trap vallen, uitglijden in bad of onwel worden, terwijl er niemand in de buurt is om je te helpen. De Zembro kan op zulke momenten redding bieden. Met deze slimme armband van eigen bodem heb je als senior altijd een noodknop bij de hand.

Voor 99,99 procent van de tijd is de Zembro een normaal, zij het ietwat futuristisch ogend polshorloge. Een druk op de bovenzijde, eigenlijk één grote knop, en het klokje toont je de tijd. Toch draagt de senior deze intelligente armband hoofdzakelijk voor zijn andere functie, die hij of zij hopelijk nooit nodig heeft: de mogelijkheid om in een noodsituatie alarm te slaan.

Enorme tijdwinst
Wanneer de grote knop gedurende vier seconden wordt ingedrukt, stuurt de Zembro onmiddellijk een melding naar de smartphones van alle voorgeprogrammeerde contactpersonen. Of toch bijna onmiddellijk, want opa of oma heeft nog tien tellen de tijd om een (onbedoeld) alarm te annuleren, door nogmaals op de knop te drukken. Ook de verwerking van de melding door de centrale van Zembro neemt wat tijd in beslag, waardoor het in totaal ongeveer een minuut duurt voordat de smartphones afgaan. Dat mag in de toekomst misschien nog wel wat sneller, maar als je weet dat ouderen soms pas na vele uren of zelfs dagen hulpeloos worden aangetroffen, is de tijdwinst natuurlijk ongekend. De alarmsituatie blijft overigens van kracht totdat de senior of iemand anders de Zembro weer met de oplader verbindt. Dan pas verdwijnt ook de opvallende SOS-boodschap op het display.

De Zembro-app bestond ten tijde van onze test enkel voor iOS, maar de Android-versie zou nog deze maand moeten verschijnen. Bij een alarmmelding toont de toepassing keurig de locatie van de armband, met de opmerking weliswaar dat de geïntegreerde gps-chip uitsluitend in de buitenlucht nauwkeurige coördinaten oppikt. Bevindt de senior zich ergens binnen ten tijde van het incident, dan gebeurt de positiebepaling via triangulatie (waarbij de afstand tot de dichtstbijzijnde gsm-masten wordt gemeten). Bij die methode ligt de nauwkeurigheid wat lager.

Pittig prijskaartje
Zembro2De app maakt het ook mogelijk om direct contact op te nemen met de senior. Dat kan via de armband zelf, dankzij de geïntegreerde microfoon en luidspreker, en een simchip met bereik in 28 Europese landen. In samenspraak met de senior kunnen er zoveel contactpersonen aan het alarmlijstje worden toegevoegd als gewenst. Is er onverhoopt toch niemand die de noodoproep beantwoordt, dan kan het bandje de Zembro-alarmcentrale contacteren die de klok rond bemand is. Met de nadruk op ‘kan’, want deze service is een tamelijk prijzige optie van € 12 per maand. Dat bedrag komt bovenop de verplichte abonnementskost van € 9 per maand, die je vooral betaalt voor het gebruik van het datanetwerk. De Zembro zelf heeft een prijskaartje van € 399 en Uest, de Belgische start-up achter de armband, brengt ook nog eens eenmalig € 49 activatiekosten in rekening. Een simpel optelsommetje leert ons dat de kosten van een Zembro het eerste jaar zo kunnen oplopen tot € 700, wat toch wel erg pittig is. Vind je de aankoop te duur of heeft opa of oma de Zembro slechts voor korte duur nodig, bijvoorbeeld in de herstelperiode na een operatie, weet dan dat het toestel ook gehuurd kan worden. De kosten daarvan bedragen € 29 per maand.

De Zembro zal volgens de fabrikant trouwens almaar intelligenter worden. Hoe langer de senior de armband draagt, hoe meer het gadget zijn of haar gedrag zal leren kennen. Wanneer er in dat patroon afwijkingen opduiken, kunnen er eveneens meldingen worden verstuurd. Denk aan oma die op een dinsdagmiddag plots niet op de kaartclub verschijnt, of aan opa die tegen zijn gewoonte in geen ochtendwandeling is gaan maken. Dit hoeft niet meteen op een incident te duiden, maar het prettige is dat je dit meteen even kunt verifiëren, gewoon door – van app naar armband – even een babbeltje met de drager te slaan. Nog een handige eigenschap van de Zembro-app is dat hij de batterijstatus laat zien: de armband moet slechts om de tien dagen worden opgeladen, maar daar zal je de senior ongetwijfeld al eens aan moeten herinneren.

Plus- en minpunten
+ Gemoedsrust. In geval van nood kunnen familieleden of andere contactpersonen de senior pijlsnel te hulp schieten.
+ Waterdicht. Onder de douche en tijdens de afwas hoeft de drager het toestel niet uit te doen.
+ Tevens te huur voor € 29 per maand. Handig voor wie de Zembro slechts voor korte tijd nodig heeft.
+ Horlogefunctie. Druk kort op de knop en de tijd verschijnt in beeld.
- Duur. Bovenop de stevige aanschafprijs komen nog een eenmalige activatiekost (€ 49), servicekosten (€ 9,50/mnd) en het optionele abonnement op de alarmcentrale (€ 12/mnd).
- Groot en dik. Subtiel kan je de Zembro bracelet bezwaarlijk noemen.

Zembro1Het is de angst van iedere senior, en diens kinderen: van de trap vallen, uitglijden in bad of onwel worden, terwijl er niemand in de buurt is om je te helpen. De Zembro kan op zulke momenten redding bieden. Met deze slimme armband van eigen bodem heb je als senior altijd een noodknop bij de hand.

Reacties

Related Posts with Thumbnails