Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 26 maart 2015 door Michel van der Ven

Virtueel rondwandelen in 360° YouTube-filmpjes

Yt360Soms is een gewone video-opname niet voldoende om de sfeer of de actie van het moment vast te leggen. Een 360° camera kan dan uitkomst bieden. Met zo'n toestel blik je met één druk op de knop je volledige omgeving in. Voor de weergave van die beelden had je tot nu toe speciale software nodig, en de video’s delen was evenmin evident. Sinds kort kan je de 360° filmpjes echter ook posten en bekijken via YouTube.

Bezit je nog geen 360° camera, zoals de Bubl of Ricoh Theta, dan is de nieuwe YouTube-functie in elk geval een mooie eerste kennismaking met de technologie. Het leuke van een 360° video is namelijk dat je toeschouwer en regisseur tegelijk bent: tijdens het afspelen van een filmpje kan je – met de muis of de pijltjestoetsen in beeld – in alle vrijheid om je heen kijken, alsof je zelf op de gefilmde locatie aanwezig bent. Hou er wel rekening mee dat het 360° effect voorlopig alleen ondersteund wordt door de browser Chrome (voor Windows, Mac OS en Linux) en door de mobiele YouTube-app voor Android-apparaten. Een leuke extra van de app is trouwens dat je simpelweg om je heen kan kijken door je smartphone of tablet in het rond te bewegen.

Wereldprimeur voor Belgische videoclip
NoaOnderaan vind je enkele voorbeelden van 360° filmpjes, maar dit artikel zou niet compleet zijn zonder de gloednieuwe videoclip van Noa Neal die donderdag op YouTube verscheen. De Belgische zangeres is volgens haar management de eerste artiest die uitpakt met een videoclip die volledig in 360° én in 4K UHD-kwaliteit (ultra hoge definitie) is gefilmd. In Graffiti baant Noa Neal zich – in één lange take – zingend een weg door straten vol muurschilderingen, omringd door haar band, cheerleaders, skaters en dansers. Producer Frank Molnar spreekt van de grootste productie die hij ooit heeft ingeblikt.

Dat YouTube het 360° videoformaat heeft omarmd, is ook goed nieuws voor de fabrikanten van virtual reality-brillen. Deze apparaten zijn bijzonder geschikt voor videobeelden waarin je vrij kan rondkijken, maar het ontbreekt vaak nog aan interessante content. Binnenkort kan je ongetwijfeld de meest uiteenlopende 360° filmpjes downloaden, van ’s werelds mooiste plekjes over live-concerten tot misschien wel complete speelfilms.
Van de videoclip van Noa Neal zijn overigens meteen  geoptimaliseerde versies beschikbaar voor de Oculus Rift VR-bril en zogeheten smartphone-based head-mounted displays (HMD’s); brilachtige houders waarbij je smartphone de weergave van de 360° beelden voor rekening neemt. Bezit je een van deze apparaten, neem dan zeker even een kijkje op deze site.

 

Gebruik de afspeellijstfunctie om naar het volgende filmpje te springen.

NoaSoms is een gewone video-opname niet voldoende om de sfeer of de actie van het moment vast te leggen. Een 360° camera kan dan uitkomst bieden. Met zo'n toestel blik je met één druk op de knop je volledige omgeving in. Voor de weergave van die beelden had je tot nu toe speciale software nodig, en de video’s delen was evenmin evident. Sinds kort kan je de 360° filmpjes echter ook posten en bekijken via YouTube.

Reacties

Related Posts with Thumbnails