Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 5 maart 2015 door Michel van der Ven

De andere smartphones van MWC 2015

Hoewel de ogen op het Mobile World Congress in Barcelona vooral gericht waren op de Samsung Galaxy S6 en S6 edge hield de concurrentie ook enkele fraaie smartphones boven de doopvont. We zetten de belangrijkste lanceringen even op een rij.

Htconem9HTC
Net als Samsung onthulde ook HTC zijn nieuwe vlaggenschip, de One M9. Je moet goed kijken om het verschil te zien met z’n voorganger, maar onder de knappe aluminium behuizing (vorig jaar geïntroduceerd bij de M8) is er wel degelijk flink wat veranderd. Zo kreeg het 5-inch Android-toestel een betere camera van 20 megapixel waarmee je Ultra HD-video’s in 4K-resolutie kan schieten. De puike BoomSound-speakers van de M8 zijn opnieuw verbeterd en bieden volgens HTC nu 5.1 Dolby Audio surround-sound met 24-bit HD-geluid dat ‘de kwaliteit van een cd overtreft’. Ook de interface ging op de schop. Sense 7 omvat onder meer een nieuw startscherm en extra mogelijkheden om de telefoon te personaliseren. Richtprijs: € 749.

MicrosoftMicrosoft
Windows Phone-bouwer Microsoft greep MWC aan voor de introductie van twee nieuwe middenklassers. Zoals de namen al aangeven verschillen de Lumia 640 en Lumia 640 XL vooral in formaat: het ene model heeft een schermdiagonaal van 5-inch, het andere gaat met 5,7-inch al in de richting van een phablet. Het grootste toestel heeft ook de beste camera van de twee (13 versus 8 megapixel) en een iets krachtigere accu. Beide smartphones zijn later dit jaar te upgraden naar Windows 10. Belangrijkste features en verbeteringen van dat besturingssysteem zijn onder andere universele apps als Office, Mail, Agenda en Foto’s; de nieuwe Project Spartan browser en een diepere integratie van de persoonlijke assistent Cortana. De Lumia 640 en 640 XL zijn verkrijgbaar in een 3G- en een LTE-versie. Richtprijzen gaan van € 139 tot € 210 en zijn inclusief een eenjarig abonnement op Office 365 Personal.

Sony
SonywaterBlikvangers bij Sony waren de Xperia M4 Aqua smartphone en de Xperia Z4 Tablet. De nieuwe 4G-telefoon van € 299 heeft een 5-inch scherm, een autonomie van twee volle dagen, camera’s van 13 en 8 megapixels, en is – de naam Aqua zegt het al – perfect waterdicht. Voor het eerst zit er ook geen afdichtklepje meer voor de USB-poort, wat bij het opladen wel zo prettig is. Ook de Xperia Z4 Tablet is waterdicht en ook hier is het USB-klepje verdwenen. Andere blikvangers zijn het 10-inch 2K-scherm met 2.560 x 1.600 pixels, de dikte van slechts 6,1 mm en het (veder)gewicht van 389 gram. Ter vergelijking: de iPad Air 2 van Apple met 9,7-inch display weegt 437 gram. Sony lanceerde meteen ook een handig Bluetooth Keyboard waarmee je de Z4 Tablet in een soort mini-laptop omtovert. Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt: de tablet komt pas in juni op de markt.

Ook nog gezien…
• LG houdt de opvolger van topmodel G3 nog eventjes geheim, maar toonde op MWC wel vier nieuwe smartphones uit het middensegment. Ze luisteren naar de opvallende namen Magna, Spirit, Leon en Joy, en de helft van de modellen komt met een licht gebogen scherm. De curve is niet zo sterk als bij de zopas aangekondigde LG Flex 2, maar het blijft een leuke gimmick.

Kazam• Tegen het eind van de lente, begin van de zomer krijgen we er in België weer een smartphonemerk bij. De naam zegt je wellicht nog niet veel, maar in thuisbasis UK is Kazam inmiddels een begrip. Het bedrijf werd twee jaar geleden opgericht door twee oud-HTC-bestuurders en is naar eigen zeggen nu klaar voor de Belgische en Nederlandse markt. Vooral de modellen uit de Kazam Tornado-serie ogen heel stijlvol, terwijl ze opvallend scherp geprijsd zijn. De gloednieuwe Tornado 552L bijvoorbeeld zou minder dan € 499 gaan kosten, terwijl het toestel fraaie specificaties kan voorleggen als een 5,2” Super AMOLED Full HD-scherm en een 1,7 GHz octa-core processor. Opmerkelijke troeven van Kazam zijn de garantie van drie jaar (na registratie op de website), de gratis vervanging van het scherm wanneer het glas tijdens het eerste jaar kapot gaat (ongeacht hoe dat is gebeurd) en Kazam Rescue, een snufje waarmee de helpdesk de controle over je toestel kan overnemen om problemen op te lossen.

Wikopure• Kazam had lange tijd ook de dunste smartphone ter wereld in huis (de Tornado 348 van 5,15 mm), maar dat record sneuvelde tijdens deze MWC-editie door toedoen van de Wiko Highway Pure. Dit nieuwe 4G-toestel zou volgens het Franse merk met 5,1 mm nog nét iets platter zijn. Het gewicht van slechts 98 gram zou trouwens ook wel eens een plekje in het Guinness Book of Records kunnen opleveren. Andere specs van deze Wiko zijn het 4,8-inch AMOLED-scherm, de camera’s van 8 en 5 megapixels en de Qualcomm Snapdragon 410 quad-core processor van 1.2 GHz.

Lenovotab• De stand van Lenovo stond vooral in het teken van drie nieuwe consumer tablets. Het gaat om twee Android-modellen in de A Serie en een Windows 8.1-tablet, de 8-inch grote ideapad MIIX 300. Een opmerkelijke feature van de TAB 2 A10-70, met 10-inch de grootste van de twee Android-toestellen, is de cinematografische geluidstechnologie die moet zorgen voor een optimale multimedia-ervaring. De TAB 2 A8 van 8-inch komt dan weer met Dolby Atmos, een vorm van surround-sound. Prijzen schommelen tussen 129 en 279 dollar; bedragen in euro werden nog niet gecommuniceerd.

MicrosoftHoewel de ogen op het Mobile World Congress in Barcelona vooral gericht waren op de Samsung Galaxy S6 en S6 edge hield de concurrentie ook enkele fraaie smartphones boven de doopvont. We zetten de belangrijkste lanceringen even op een rij.

Reacties

Related Posts with Thumbnails