Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 26 februari 2015 door Michel van der Ven

Panasonic kiest voor Firefox OS op smart-tv’s

FirefoxosElektronicabedrijf Panasonic toonde in Frankfurt deze week zijn Viera tv line-up voor 2015 aan de Europese pers. Belangrijkste nieuwigheid is dat de interface van de 4K Ultra HD-toestellen wordt aangedreven door Firefox OS. Dat jonge besturingssysteem debuteerde een jaar geleden op een select aantal smartphones, maar werd nog niet eerder toegepast in een televisie. T-zine kon de nieuwe feature al even uitproberen.

Voor de nieuwe gebruikersinterface van de Viera 4K Ultra HD led-televisies ging Panasonic een samenwerking aan met Mozilla, het bedrijf achter open source-software als de Firefox-browser, het e-mailprogramma Thunderbird en Firefox OS. Dit besturingssysteem, volledig gebaseerd op HTML5 en andere open webstandaarden, draait inmiddels op zestien smartphones van onder meer LG, Huawei en Alcatel. Wie vertrouwd is met Firefox OS herkent op de nieuwe Panasonic-tv’s onmiddellijk de karakteristieke ronde iconen, de Apps Market en de overkoepelende zoekfunctie. Firefox zelf is ook van de partij en volgens Panasonic kan je de functionaliteit van deze browser – net als bij de computerversie – naar believen uitbreiden met zogeheten Extensies.

Informatie in de schermrand
PanahomeHet hart van de interface wordt gevormd door my Home Screen 2.0 dat standaard toegang biedt tot de drie belangrijkste functies: Live TV, Apps en Devices. Je kan dit scherm echter naar hartenlust personaliseren door je favoriete kanalen of toepassingen erop vast te ‘pinnen’. De eerste twee onderdelen, Live TV en Apps, spreken voor zich. Devices op zijn beurt toont je een actueel overzicht van alle apparatuur die met de televisie is verbonden, bekabeld dan wel draadloos via WiFi. Denk aan een Blu-rayspeler, smartphone, SD-geheugenkaart of USB-stick. Via de Firefox-browser op je computer of mobiele toestel kan je ook eenvoudig foto’s, video’s en andere content naar de tv doorseinen: je hoeft er enkel voor te zorgen dat beide apparaten bij hetzelfde WiFi-netwerk zijn aangemeld.
Een ander nieuw onderdeel van de gebruikersinterface is Info Frame. Met dit snufje kan je tijdens het tv-kijken snel even de gids, het weer en andere informatie raadplegen, via een smalle balk langs een van de schermranden.

PanaappsPanasonics keuze voor Firefox OS is best opmerkelijk. Concurrerende tv-fabrikanten als Sony en Philips/TP Vision zetten vol in op Android TV, terwijl LG zijn interface rond webOS heeft opgebouwd. Los van wat esthetische verschillen lijken deze interfaces trouwens behoorlijk sterk op elkaar, en ze kunnen ongetwijfeld ook naast elkaar bestaan. Android TV heeft volgens ons evenwel het grote voordeel dat het naadloos samenwerkt met het grootste smartphone- en tabletplatform ter wereld. Bovendien heeft Google zelf heel wat straffe content in huis met een goed gevulde Google Play Store waar je naast apps ook films en muziek kan aanschaffen.
Firefox OS biedt volgens Panasonic en Mozilla dan weer een paar andere belangrijke troeven. “Om te beginnen is dit het enige platform dat volledig open is, waarbij geen enkele partij je vertelt hoe je te werk moet gaan en aan welke regels je je moet houden”, stelt Andreas Gal, de Chief Technology Officer van Mozilla (foto). “Het maakt niet uit voor welk bedrijf je werkt, als je denkt dat je iets kan bijdragen aan Firefox OS, dan kan dat gewoon. Bij Mozilla hebben we ook geen vastomlijnde visie voor smart-tv’s: we hebben tijdens het hele proces enorm veel geleerd van de ingenieurs van Panasonic, en zij ook van ons.”

“Meer respect voor je privacy”
PanagalDe CTO denkt met Firefox OS ook een verschil te kunnen maken op het gebied van privacy en veiligheid. “Dat is precies waar Mozilla voor staat: mensen meer controle geven over hun online-ervaring en de veiligheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan. Voor je het weet word je door je smart-tv of slimme thermostaat (de Nest is een product van Google, red.) letterlijk aangestaard terwijl je in pyjama voor de buis hangt. De ontwikkelingen gaan bovendien zo snel – kijk naar smart wearables – dat veel mensen nauwelijks nog stilstaan bij mogelijk privacy-issues, en bij de implicaties daarvan. Ik denk dat we met Firefox OS toestellen kunnen ontwikkelen die meer respect hebben voor de persoonlijke levenssfeer van de gebruiker”, aldus Gal.

NacurvedFirefox OS en my Home Screen 2.0 zijn beschikbaar op de Panasonic tv-modellen CR850, CR730, CX800, CX750, CX700 en CX680. Prijzen van de nieuwe televisies zijn nog niet bekend gemaakt. In Frankfurt stelde de Japanse fabrikant overigens ook zijn eerste reeks curved (gebogen) tv's voor die beschikbaar zullen zijn in 55- en 65-inch.

FirefoxosElektronicabedrijf Panasonic toonde in Frankfurt deze week zijn Viera tv line-up voor 2015 aan de Europese pers. Belangrijkste nieuwigheid is dat de interface van de 4K Ultra HD-toestellen wordt aangedreven door Firefox OS. Dat jonge besturingssysteem debuteerde een jaar geleden op een select aantal smartphones, maar werd nog niet eerder toegepast in een televisie. T-zine kon de nieuwe feature al even uitproberen.

Reacties

Related Posts with Thumbnails