Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 10 januari 2015 door Michel van der Ven

Getest: de Nexus 9 tablet van HTC en Google

NexusduoMet de Nexus 9 van HTC houd je niet alleen een gloednieuwe tablet in de hand, maar ook een splinternieuw besturingssysteem, namelijk Android 5.0 Lollipop. Hoe die combinatie in de praktijk bevalt lees je in dit artikel.

De Nexus-smartphones en -tablets die Google sinds 2010 door verschillende fabrikanten laat bouwen, staan voor de ultieme Android-ervaring. Dat betekent niet alleen dat je de meest recente versie van dat besturingssysteem in huis haalt (5.0.1 oftewel Lollipop), maar ook een hele pure uitvoering daarvan, zonder toeters of bellen. Bij veel andere apparaten zie je na de Lollipop-update amper verschil met KitKat 4.4.2, omdat de originele interface als het ware wordt afgedekt door een eigen grafische laag van de hardwarefabrikant. Veel gebruikers geven de voorkeur aan de authentieke Android-look, en zeker in het geval van Lollipop valt daar iets voor te zeggen. Nooit eerder ging het uiterlijk van Android zo op de schop als in versie 5.0 en de Material-omgeving, zoals het vernieuwde minimalistische design heet, mag absoluut gezien worden.

Strakke verschijning
NexusrechtopMet z’n frame in geborsteld metaal en lichtgrijze soft-grip achterkant ziet de HTC Nexus 9 er zelf ook best strak uit. Het toestel voelt degelijk aan en ligt met een bescheiden gewicht van 425 gram prettig in de hand. Het schermformaat van 8,9-inch zit precies tussen dat van een iPad Air en iPad mini in, en heeft met 2.048 x 1.536 pixels exact dezelfde resolutie. De beeldkwaliteit van het IPS-display is uitstekend, maar aan de bovenste rand en in de onderste hoeken ontwaren we behoorlijk wat bleeding oftewel lichtlekkage. Een schoonheidsfoutje waar je verder gelukkig niet zo’n last van hebt.
Positief verrast waren we door de geluidskwaliteit van deze Nexus. Dankzij de dubbele speakers aan de voorzijde en het BoomSound-audioprofiel van HTC klinkt hij krachtiger en warmer dan de meeste andere tablets, wat bij games, muziek of een filmpje mooi meegenomen is.

Lollipop voelt zich duidelijk prima thuis op de Nexus 9, die wordt aangedreven door een Nvidia Tegra K1 dual-core processor van 2.3 GHz met Kepler grafische chip. Het toestel reageert heel direct op onze aanrakingen en haperde tijdens de test geen enkele keer. De combinatie van een ‘kale’ Android-versie en hardware die ontwikkeld werd in nauwe samenwerking met Google, werpt dus zijn vruchten af. Over de meegeleverde software kunnen we kort zijn: die is er niet, met uitzondering dan natuurlijk van Googles eigen arsenaal apps waaronder YouTube, Maps, Earth, Chrome en de Office-suite van de zoekgigant. Omdat de Nexus 9 de eerste tablet met Android 5.0 is, kom je in Google Play trouwens nog wel eens een app tegen die niet helemaal compatibel is.

Binnenkort ook met 4G/LTE
Nexus9accsBelangrijke specificaties van de tablet die we nog niet vermeld hebben, zijn de hoofdcamera van 8 megapixels met autofocus en 1080p video-opname, een frontcamera van 1.6 MP, de 6.700 mAh accu, wifi, Bluetooth, NFC en 16 dan wel 32 GB opslaggeheugen. Hou er rekening mee dat je het geheugen achteraf niét kan uitbreiden met een microSD-kaartje, wat toch wel een nadeel is. Voor de wifi-only tablets betaal je respectievelijk € 389 en € 479 – afhankelijk van de opslagcapaciteit. Later volgt er ook een model met wifi en 4G/LTE (enkel in 32 GB) dat € 559 gaat kosten.
Voor de Nexus 9 zijn verschillende accessoires beschikbaar, zoals een magnetische Magic Cover die je tevens als standaard kan gebruiken (vanaf € 39) en een Keyboard Folio met NFC-functionaliteit om de tablet uit te breiden met een fysiek toetsenbord (€ 129).

Plus- en minpunten
+ Puur. De Nexus 9 biedt de Android-beleving zoals Google die bedoeld heeft, vrij van tierlantijntjes.
+ Prestaties. De hardware en het besturingssysteem Lollipop zijn mooi op elkaar afgestemd. En dat merk je.
+ Scherm. Een uitstekend en haarscherp beeld. Aan de randen treedt er wel wat lichtlekkage op.
+ Formaat. Er bestaan niet zo veel tablets van 9-inch, maar in de praktijk blijkt dat een heel prettig formaat te zijn.
- Geheugen. Dat kan niet worden uitgebreid. De opslagcapaciteit van het instapmodel (16 GB) is daardoor nogal krap.
- Duur. Voor een toestel met zo weinig extra’s vinden we de Nexus vrij prijzig.

NexusduoMet de Nexus 9 van HTC houd je niet alleen een gloednieuwe tablet in de hand, maar ook een splinternieuw besturingssysteem, namelijk Android 5.0 Lollipop. Hoe die combinatie in de praktijk bevalt lees je in dit artikel.

Reacties

Related Posts with Thumbnails