Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 20 september 2014 door Michel van der Ven

Getest: Slim verwarmen met Honeywell evohome

Evohome1Naast de smartphone en smartwatch is er nog een apparaatje dat almaar slimmer wordt: de intelligente thermostaat. Met de herfst voor de deur lieten wij een testexemplaar van het Honeywell evohome-systeem met zoneregeling installeren. Daarmee stel je in iedere kamer de gewenste temperatuur in, gewoon via je smartphone.

Een slimme thermostaat heeft nogal wat voordelen. Het grote bedieningsgemak, om te beginnen. Waar je bij een klassieke thermostaat voor de kleinste aanpassing een dikke handleiding moet doorworstelen, regel je de nieuwste systemen met een eenvoudige app. Een smartphone is in dit geval overigens geen must, want Honeywell levert ook nog een eigen afstandsbediening met touchscreen mee.
Een slimme thermostaat vergroot tevens het comfort in huis. Dat geldt zeker voor het evohome-systeem, waarmee je elke ruimte afzonderlijk op de gewenste temperatuur kan brengen, via draadloos aangestuurde radiatorregelaars. De oplossingen van merken als Nest en Netatmo sturen enkel de cv-ketel of warmtepomp aan; het open- en dichtdraaien van de radiatorkranen moet als vanouds met de hand gebeuren.

Besparen op stookkosten
Evohome2Dat brengt ons bij de derde troef van slimme thermostaten: energiebesparing. Doordat de apparaatjes makkelijk te ‘programmeren’ zijn en – in sommige gevallen – gaandeweg bijleren, kan je volgens de fabrikanten wel 25 tot 40 procent op je stookkosten besparen. Bij het Honeywell-systeem is die besparing het grootst; dankzij de draadloze radiatorregelaars, die elk over een eigen thermostaat beschikken, wordt er immers alleen warmte afgegeven in de ruimtes waar het nodig is. ’s Ochtends en ’s avonds in de badkamer bijvoorbeeld, en overdag in het thuiskantoor.
Deze luxe heeft wel zijn prijs: een evohome Connected-starterskit kost € 360. Dat is zonder radiatorregelaars, die elk nog eens € 90 kosten. Tel daar de installatiekosten bij op (als je niet zo’n handige harry bent) en een woning met vijf à zes zones kost je al gauw duizend euro. Ter vergelijking: de thermostaten van Netatmo en Nest kosten € 179 respectievelijk € 189, exclusief eventuele installatiekosten weliswaar.

Eenmaal geïnstalleerd is Honeywell evohome de eenvoud zelve. Het aanraakscherm van de controller toont in standby-modus steeds de temperaturen in je vier belangrijkste zones. Wanneer je het display aanraakt verschijnen alle kamers in beeld, met de actuele én de gevraagde temperatuur. Per ruimte of zone kan er een weekschema worden ingesteld met maximaal zes verschillende periodes (lees: temperatuurwijzigingen) per dag. Dat ‘programmeren’ kost de eerste keer uiteraard wel wat tijd, maar stelt verder weinig voor. Er is zelfs een wizard die je desgewenst een handje helpt.

Handige sneltoetsen
Evohome4Vanzelfsprekend mag je op elk moment van het ingestelde schema afwijken. De verwarming een graadje hoger of lager zetten kan uiteraard via de controller of de smartphone-app, maar ook op de radiatorregelaars zelf. Die beschikken over een verlicht display dat de huidige en de nieuwe temperatuur weergeeft, evenals de sterkte van het draadloze signaal en het batterijpercentage. In elke regelaar zitten namelijk twee AA-batterijtjes, nodig voor het motortje dat de kranen conform het weekschema automatisch open- en dichtdraait. Dat gaat telkens gepaard met een licht gezoem, maar echt hinderlijk is dat niet.

De controller en de app, gratis beschikbaar voor iOS en Android, bieden ook nog vijf sneltoetsen met aangepaste programma’s. De namen spreken voor zich: Afwezig, Vrije dag, Speciale dag, Besparing/Eco en Verwarming uit. Een leuk extraatje van de app is dat ook de actuele buitentemperatuur en een weersvoorspelling voor jouw woonplaats wordt weergegeven. Op dit moment heeft die informatie nog geen effect op het weekprogramma, maar Honeywell sluit niet uit dat daar later nog verandering in komt. Wanneer het op een winterse ochtend een keer extra koud is, zou de verwarming dan bijvoorbeeld automatisch een half uurtje eerder kunnen aanslaan. Zover is het nog niet. Maar wat het systeem wel al kan, is leren hoe lang het duurt om je woonst op te warmen. Anders gezegd: als het om 7:30 uur exact 21 graden moet zijn in je badkamer, weet evohome na een poos precies op welk moment de verwarming ingeschakeld moet worden.

Bedienen in de file
Bij het genoemde Connected-pakket hoort ook een zogeheten internetgateway. Dit toestelletje, dat met de router wordt verbonden, maakt het mogelijk om het evohome-systeem buitenshuis te bedienen, via een 3G/4G-verbinding. Handig als je baas zegt dat je een uurtje eerder naar huis mag, of wanneer je juist veel later thuis dreigt te komen omdat je in de file staat, of nog even iets gaat drinken met collega’s. Ook die functie helpt je om energie en dus geld te besparen.

Evohome3Minpunten hebben we tijdens onze test niet echt kunnen ontdekken. Wel moeten we een paar kanttekeningen plaatsen bij de touchscreen controller. Zo is de oplaadbare batterij van het ding bijzonder zwak. Wanneer je hem op de salontafel legt, begint hij binnen de kortste keren – letterlijk – te piepen om zijn oplaadstation. Volgens Honeywell is het apparaatje dan ook niet echt bedoeld als draadloze afstandsbediening, en laat je hem beter in de lader zitten… Volgens ons had er gewoon een krachtiger accu in gemoeten. Nog op ons verlanglijstje: een bewegingssensor, zoals in de afstandsbediening van Sonos. Dan hoef je het display niet meer aan te raken om het hoofdscherm op te roepen, maar volstaat het om het toestel beet te pakken. Een kleinigheid misschien, maar in deze prijsklasse mag er al eens op details worden gelet.

Wat ons echter het meest dwarszit aan de controller is dit: je hebt ’m eigenlijk helemaal niet nodig. Als je iets aan de instellingen wil veranderen, grijp je vrijwel automatisch naar je smartphone en de gratis app. Niet naar het apparaatje van Honeywell, dat elders in huis aan z’n oplaadstation is geketend. Natuurlijk, de controller staat mee in voor de communicatie met de RF-module die bij de verwarmingsketel wordt gemonteerd, en met de draadloze radiatorregelaars. Maar de hardware die dat in goede banen leidt kan – in een volgende versie – natuurlijk net zo goed (en veel goedkoper) in een van de andere onderdelen worden ingebouwd. Dat weten ze bij Honeywell zelf natuurlijk ook. Misschien is het wel daarom dat de meest essentiële functie van evohome niét beschikbaar is in de app, maar enkel in de eigen controller: de mogelijkheid om het weekschema te programmeren en aan te passen. Daardoor blijft het apparaat, het onderdeel waar de fabrikant ongetwijfeld het meest aan verdient, voorlopig noodzakelijk. Sonos – het audiomerk passeerde al eerder in dit artikel – had tot twee jaar geleden ook zo’n melkkoe: de CR200 afstandsbediening ter waarde van € 349. Maar toen de gratis Sonos-apps op een bepaald moment meer mogelijkheden gingen bieden dan de echte controller, viel de hoge prijs (en daarmee het hele apparaat) niet langer te verantwoorden.
Begrijp ons niet verkeerd, de evohome-controller hoeft van ons niet te verdwijnen; in de doelgroep zitten ongetwijfeld heel wat mensen die geen smartphone bezitten en dus heel blij zijn met dit apparaat. Wel zouden we graag zien dat het toestel een vrijblijvende optie wordt in plaats van een essentieel onderdeel, dat de totaalprijs van het evohome-systeem onnodig opdrijft.

Conclusie
Je woning verwarmen ging nog nooit zo eenvoudig en doeltreffend. Eenmaal geprogrammeerd heb je nauwelijks nog omkijken naar evohome, en begint de investering zichzelf (langzaam maar zeker) terug te verdienen. Met updates en bijkomende modules kan het systeem de komende jaren misschien nog wel wat smarter worden. Denk aan een bewegingssensor die ‘ziet’ wanneer er (geen) volk in huis is, en een weekschema dat rekening houdt met de buitentemperatuur. De controller mag wat ons betreft snel optioneel worden, voor wie hem écht nodig heeft. Maar iets zegt ons dat Honeywell daar nog eventjes mee gaat wachten.

Plus- en minpunten
+ Gebruiksgemak. Je verwarming wordt volautomatisch geregeld. Via de intuïtieve app zijn eventuele aanpassingen in een handomdraai gebeurd.
+ Comfort. In elke ruimte of zone altijd precies de gewenste temperatuur. Je kan evohome zelfs bedienen wanneer je niet thuis bent.
+ Energiebesparend. Door alleen te verwarmen waar het nodig is, kan je tot 40 procent op je stookkosten besparen.
- Touch-controller. Je gebruikt het apparaat amper en de gratis app biedt bijna dezelfde mogelijkheden. Toch ben je genoodzaakt om het ding aan te schaffen.
- Prijzig. Voor een woning met vijf à zes zones ben je, geïnstalleerd en wel, al gauw duizend euro kwijt.

Evohome1Naast de smartphone en smartwatch is er nog een apparaatje dat almaar slimmer wordt: de intelligente thermostaat. Met de herfst voor de deur lieten wij een testexemplaar van het Honeywell evohome-systeem met zoneregeling installeren. Daarmee stel je in elke kamer de gewenste temperatuur in, gewoon via je smartphone.

Reacties

Related Posts with Thumbnails