Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 6 september 2014 door Michel van der Ven

Getest: de Samsung Galaxy K zoom

Kzoom1Elke smartphonebouwer heeft zo z’n eigen manier om een topcamera te integreren. HTC doet het met ‘ultrapixels’, Sony bedacht de opklikbare QX-camera en Samsung ontwikkelde een echt hybride toestel met 10x optische zoom. Van die opmerkelijke Galaxy-smartphone is net een nieuwe versie uit, de K zoom. En die voelt meteen een stuk volwassener aan dan z’n voorganger.

Toen Samsung in de zomer van 2013 de Galaxy S4 Zoom introduceerde, met 10x zoomlens, 16 megapixels en - toen nog - een grote 'Z', waren we aanvankelijk erg enthousiast. Als je vaak foto’s maakt en veel waarde hecht aan de beeldkwaliteit, dan is het hybride concept (smartphone en camera in één) namelijk bijzonder praktisch. Je houdt niet alleen een broekzak vrij, maar kan je foto’s ook direct bewerken met een van de vele Android-apps of delen via e-mail of een dienst als Dropbox.

Hexa-core krachtbron
In de praktijk bleek de S4 Zoom echter al gauw met een paar kinderziekten te kampen. Het formaat, om te beginnen. Door de stevige grip en de uitpuilende cameralens was het apparaat op sommige plaatsen wel 27 mm dik. Hij paste wel in je broekzak, maar echt stijlvol zag dat er niet uit. Het gewicht van 208 gram hielp ook niet echt. Ter vergelijking: de Galaxy S5 smartphone, Samsungs huidige vlaggenschip, weegt 135 gram. En dat toestel heeft een 5,1-inch display, terwijl de S4 Zoom het moest stellen met 4,3-inch. Een andere zwak punt betrof de processor, een 1.5 GHz dual-core, die duidelijk iets te licht bleek voor het dubbele takenpakket. De camera reageerde soms te traag, en ook de smartphone zelf bleek niet echt een snelheidsmonster.

Kzoom2Samsung heeft gelukkig goed geluisterd naar al die kritiek. De Galaxy K zoom oogt veel gestroomlijnder dan zijn geblokte voorganger en is (op het dikste punt) liefst 7 mm platter geworden. Met 200 gram weegt het apparaat nog steeds behoorlijk veel, maar dat komt ook omdat het toestel nu een 4,8-inch scherm heeft, en dus wat langer en breder is geworden (137,5 x 70,8 mm). Dat Super AMOLED-display ziet er met 1.280 x 720 pixels trouwens een stuk scherper uit dan het qHD-scherm (980 x 540 pixels) van de S4 Zoom, wat bij het bekijken van en inzoomen op je foto’s natuurlijk erg prettig is. Aan rekenkracht ontbreekt het de nieuwe hybride evenmin. Het Android-toestel wordt aangedreven door een 1.3 GHz quad-core én een 1.7 GHz dual-core processor, samen goed voor zes kernen (hexa-core). En dat merk je: de camera is in een mum van tijd paraat en stelt ook vliegensvlug scherp. Ook de dataverbinding kreeg een snelheidsboost, met de ondersteuning van 4G/LTE-netwerken.

Kiekjes uit de Galaxy
Kzoom3Dé blikvanger van de Galaxy K zoom blijft natuurlijk de digitale camera met 10x optische zoomlens, die indrukwekkend ver uit het toestel schuift. De ingebouwde beeldstabilisator houdt de opnames mooi scherp wanneer je inzoomt, maar bewijst ook prima diensten bij trillende handen of wanneer je zonder statief met langere sluitertijden wil experimenteren. De resolutie steeg van 16 naar 20,7 megapixels. Dat zijn net zoveel beeldpunten als wat een Sony Xperia Z1 in de strijd gooit, maar de kiekjes van de Galaxy zijn – wanneer je naar de details kijkt – toch duidelijk scherper. Ook op het contrast, de helderheid, kleurweergave en creatieve mogelijkheden (dankzij de vele filters en fraaie apps als Studio) hebben we vrijwel niets aan te merken. De vraag of deze Galaxy je gewone digitale compactcamera kan vervangen, kunnen we dan ook volmondig met ja beantwoorden.

Kzoom4Over de voorste camera van 2 megapixel (voorheen 1.9 MP) zijn we dan weer minder te spreken. De foto’s zijn nogal snel overbelicht en de kwaliteit is eerder gemiddeld. Het hoeft niet meteen 8 megapixel te zijn, zoals bij de Huawei Ascend P7, maar van een cameratelefoon verwachten we toch wel een iets betere selfie.

De Samsung Galaxy K zoom heeft een richtprijs van € 499 en is verkrijgbaar in zwart en wit.

Plus- en minpunten
+ Concept. Maak je onderweg (heel) vaak en liefst goede foto’s, maar zeul je liever geen twee apparaten met je mee, dan is dit hybride toestel een uitstekende oplossing.
+ Fotokwaliteit. De kiekjes van de Galaxy K zoom kunnen moeiteloos wedijveren met die van een gewone digitale compactcamera.
+ Puike smartphone. Dankzij o.m. Android KitKat, 4G-connectiviteit en volop rekenkracht.
 - Voorste camera. Er had een iets betere selfie-camera op mogen zitten.
 - Gewicht. De K zoom mag dan 8 gram lichter zijn dan zijn voorganger, een vedergewicht kan je hem bezwaarlijk noemen.

Kzoom1Elke smartphonebouwer heeft zo z’n eigen manier om een topcamera te integreren. HTC doet het met ‘ultrapixels’, Sony bedacht de opklikbare QX-camera en Samsung ontwikkelde een echt hybride toestel met 10x optische zoom. Van die opmerkelijke Galaxy-smartphone is net een nieuwe versie uit, de K zoom. En die voelt meteen een stuk volwassener aan dan z’n voorganger.

Reacties

Related Posts with Thumbnails