Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 29 augustus 2014 door Michel van der Ven

Getest: de Rollei Sunglasses Cam 200

RolleibrilVan je avonturen op de mountainbike en de skipiste tot het duizelingwekkende ritje in de achtbaan; met een action cam leg je het tegenwoordig allemaal moeiteloos vast. Het monteren van zo’n camera neemt echter wat tijd in beslag, en de gefilmde beelden zijn vaak nogal statisch van aard. Twee minpunten waar je met de Sunglasses Cam 200 van Rollei alvast geen last meer van zult hebben.

Camerafabrikant Rollei is erin geslaagd om een Full HD-actiecamera in een sportief ogende zonnebril te integreren. De lens bevindt zich als een soort derde oog precies tussen de beide brillenglazen in, ter hoogte van de neusbrug. Heel subtiel ziet dat er niet uit (de uitpuilende camera doet ons onwillekeurig denken aan de neus van een tweeklauwschildpad), maar de constructie zorgt er wel voor dat de bril exact hetzelfde ziet, en dus ook filmt, wat de gebruiker ziet. Je registreert je omgeving echt vanuit het first-person-perspectief, waarbij je cameraman en regisseur tegelijk bent. Alles wat je wil filmen breng je simpelweg in beeld door er naar te kijken. Dat levert vanzelfsprekend veel leukere plaatjes op dan een action cam die je vast op een fietsstuur monteert. In vergelijking met andere wearable camera’s blinkt de Sunglasses Cam 200 dan weer uit in gebruiksgemak en draagcomfort. De bril is niet overdreven zwaar en – mits opgeladen – onmiddellijk klaar voor gebruik, zonder gehannes met allerlei bevestigingsaccessoires.

Fors montuur
Rollei2Doordat er zoveel technologie in steekt is het montuur van de zonnebril behoorlijk fors uitgevallen. Vooral het cameragedeelte is zo groot, dat je er – letterlijk – niet naast kan kijken. In het begin is dat wel even wennen, die zwarte vlek boven je neusbrug, maar na een tijdje stoorde het me eigenlijk niet meer. Zoiets is natuurlijk heel persoonlijk, en een bril staat bij iedereen ook weer net even anders op de neus. Je probeert de Sunglasses Cam dan ook best zelf even uit, mocht je het gadget willen aanschaffen. Als ‘gewone’ zonnebril krijgt het apparaat van ons overigens een dikke voldoende. En in zomers als deze kan je de gepolariseerde lenzen desgewenst eenvoudig vervangen door het setje transparante glazen dat Rollei meelevert.

De spatwaterdichte bril heeft maar één bedieningsknop, goed bereikbaar ter hoogte van je rechter slaap, die je zowel gebruikt om een opname te starten als te stoppen. Wanneer je begint te filmen hoor je vier bliepjes en gaat er – naast het groene power-lichtje – ook nog een blauw lampje branden. Dat gebeurt jammer genoeg buiten je gezichtsveld. Tijdens het fietsen of skiën kan je dus niet gauw even controleren of je wel écht aan het filmen bent. Tijdens onze test bleek dat meer dan eens funest voor de opname, maar daarover zo meteen meer.

Prima beeldkwaliteit
Rollei1De beeldkwaliteit van de Sunglasses Cam 200 valt bijzonder goed mee voor een action cam uit deze prijsklasse. De 5-megapixelsensor en groothoeklens van 135° leveren voldoende detaillering en kleuren worden over het algemeen erg waarheidsgetrouw weergeven. Wel zit er soms een (zeer) lichte rode zweem in het beeld, wat doorgaans wijst op een minder nauwkeurige automatische witbalansregeling. Om dat probleem op te lossen kan je experimenteren met de drie witbalans-presets in het toestel (Daglicht, Bewolkt, TL-licht) of de kleuren later corrigeren in een videobewerkingsprogramma. Doe jezelf een plezier en kies voor die laatste methode. Wie de camera-instellingen op de Sunglasses Cam 200 zelf wil veranderen, stuit namelijk op de meest Spartaanse ‘interface’ die we in jaren zijn tegengekomen: een tekstbestandje waarin je met een editor zelf de nodige parameters kan veranderen voor o.a. witbalans, scherpte, contrast en verzadiging. Om de klok van de camera in te stellen, moet je bovendien eigenhandig een tweede tekstbestandje aanmaken en wegschrijven naar het microSD-geheugenkaartje in de bril. Dit kan écht niet meer in 2014: Rollei moet gewoon een gebruiksvriendelijke computerapplicatie meeleveren, voor pc én Mac, net zoals alle andere fabrikanten dat tegenwoordig doen.

Opnames opsplitsen
Gelukkig hoef je ook weer niet zo heel vaak te sleutelen aan die instellingen, waardoor de impact van het minpunt in de praktijk nog wel meevalt. Bovendien verschoof onze aandacht al snel naar een andere zwakke plek van de Sunglasses Cam 200. Blijkbaar splitst de bril de opnames automatisch op in fragmenten van 25 minuten (of zo’n 2,25 gigabyte). Daar is op zich niets mis mee, anders zouden de individuele files toch alleen maar te groot en onhandelbaar worden. Maar vreemd genoeg stopte de opname van het tweede bestand bij ons vaak al veel eerder; een keer na 7 en een keer na 13 minuten, bijvoorbeeld. Weer een andere keer stond er bij thuiskomst zelfs helemaal geen tweede videobestand op de geheugenkaart. Nu begrijp je meteen waarom we dat blauwe controlelampje liever gewoon vanuit onze ooghoek willen gadeslaan.

Aan de oplaadbare accu lag het in elk geval niet: die moet ongeveer een uur meegaan en bleek bij controle inderdaad nog verre van leeg. We hebben het probleem uiteraard voorgelegd aan Rollei en kregen aanvankelijk het advies om een microSD-geheugenkaart te gebruiken van Klasse-6 of hoger, en liefst niet groter dan 8 gigabyte. Maar daar voldeed ons Klasse-10 kaartje ruimschoots aan. Rollei concludeerde daaruit dat het probleem bij ons testexemplaar ligt. Anders gezegd: een goed werkende bril neemt – ook de tweede keer – weer gewoon een videofragment van 25 minuten op.

De Rollei Sunglasses Cam 200 kost € 169,99 en wordt compleet geleverd met een stevige brillendoos, een poetsdoekje en een USB-kabel.

Plus- en minpunten
+ Het gemak: Geheugenkaartje erin, opzetten en filmen maar. Ook het draagcomfort van deze wearable camera is ongeëvenaard.
+ Beeldkwaliteit: De Sunglasses Cam 200 blikt puike Full HD-beelden in. Het kleine beetje kleurzweem is niet ongebruikelijk in deze prijsklasse.
+ 2-in-1: Je haalt er meteen ook een prima zonnebril mee in huis.
 - Instelmenu: Dat is er niet. In plaats daarvan moet je met een teksteditor parameters gaan zitten aanpassen, wat absoluut niet meer van deze tijd is.
 - Wispelturig: Na de eerste 25 minuten werden opnames soms zomaar afgebroken. Volgens de fabrikant zou dit niet mogen en kampte ons testexemplaar waarschijnlijk met een defect.

RolleibrilVan je avonturen op de mountainbike en de skipiste tot het duizelingwekkende ritje in de achtbaan; met een action cam leg je het tegenwoordig allemaal moeiteloos vast. Het monteren van zo’n camera neemt echter wat tijd in beslag, en de gefilmde beelden zijn vaak nogal statisch van aard. Twee minpunten waar je met de Sunglasses Cam 200 van Rollei alvast geen last meer van zult hebben.

Reacties

Related Posts with Thumbnails