Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 5 juli 2014 door Michel van der Ven

Getest: de ultra-short throw projector van Philips

Screeneo1Voetbal of een spannende film op een metersgroot scherm, dat kan ook gewoon bij je thuis. Met de nieuwe Philips Screeneo HDP1590TV, een projector van het ultra-short throw-type, heb je er zelfs nauwelijks plaats voor nodig.

Niet iedereen heeft thuis de ruimte om een traditionele home entertainmentprojector op te stellen of aan het plafond te bevestigen. Voor de nieuwe generatie ultra-short throw projectors is een grote woonkamer niet langer noodzakelijk. Je moet het eigenlijk zien om te geloven, maar de Philips Screeneo slaagt erin om op een ‘afstand’ van slechts 10 cm een beeld van 50-inch te projecteren; de diagonaal van een stevige flatscreen-tv, zeg maar. Voor het grootste schermformaat van 100-inch (oftewel 2,54 meter) volstaat het om de Screeneo 44 cm van het doek of de muur te plaatsen, wat zo mogelijk nog indrukwekkender is.
Om te voorkomen dat het apparaat storend voor je beeld staat wordt de lichtbundel schuin omhoog geprojecteerd. De scherpte kan je via een draaiwieltje handmatig bijregelen, maar dat is in de praktijk alleen nodig wanneer je het toestel hebt verplaatst of – waarom niet – een avondje meeneemt naar vrienden. Iedereen heeft immers wel ergens een effen muur om ter plekke een geïmproviseerd bioscoopzaaltje in te richten. Vandaar ook dat Philips meteen een handige draagtas in de doos stopt.

Dolby Digital 2.1-geluid
Screeneo2Dat we bij de Screeneo designelementen terugvinden van – bijvoorbeeld – het Philips Fidelio E5 audiosysteem (de metalen grille, het lederen handvat) is geen toeval. De Smart LED-projector omvat namelijk een tamelijk krachtig Dolby Digital 2.1-geluidssysteem met subwoofer en een uitgangsvermogen van 26 Watt RMS. Natuurlijk gaat er tijdens een film niets boven volwaardig surroundgeluid, maar de Screeneo klinkt van zichzelf lang niet onaardig. Ook dat maakt de HDP1590TV tot een hele geschikte meeneemprojector.
Aan aansluitmogelijkheden ontbreekt het deze Philips evenmin. Achteraan ontwaren we twee HDMI-ingangen, een VGA- en composietaansluiting, netwerkpoort, analoge en digitale audio-uitgangen, en twee USB-poorten. Aan de voorzijde nogmaals een USB-poort, HDMI-aansluiting en een geheugenkaartslot, keurig weggeborgen achter een stijlvol klepje. Van een USB-stick met vakantiefoto’s en -filmpjes tot een Blu-rayspeler of spelconsole; er is geen beeldbron die de Screeneo niet kan weergeven. En dan hebben we het nog niet over de vele draadloze mogelijkheden gehad. Vanaf een smartphone of tablet kan je namelijk ook media streamen via Bluetooth, WiFi, DLNA en Miracast. Als kers op de taart omvatte ons testmodel een DVB-T tuner, waarmee je gratis enkele ongecodeerde tv-zenders uit de lucht plukt (o.m. het hele VRT-aanbod). Spreekt die feature je minder aan: er bestaat ook een model zonder tuner dat € 100 minder kost.

Android aan boord
Screeneo3Om de vele mogelijkheden van de Screeneo in goede banen te leiden, koos Philips voor het besturingssysteem Android 4.2. In de interface zie je daar weinig van terug, behalve in het onderdeel Apps. Hier vind je enkele handige toepassingen, zoals een webbrowser, e-mailprogramma en YouTube, plus de mogelijkheid om eigenhandig extra apps te installeren, via het tooltje APKinstaller (de Google Play Store ontbreekt). Leuk dat het kan, maar niet echt noodzakelijk natuurlijk: het is veel makkelijker en sneller om de content van je eigen Android-device via Miracast op de Screeneo af te vuren.
Een van de minpunten van Philips’ nieuwe projector is de wat tegenvallende resolutie van 1.280 x 800 pixels (WXGA, HD-Ready). Bij ultra-short throw projectors is Full HD weliswaar nog geen vanzelfsprekendheid, maar bij een prijskaartje vanaf € 1.499 (zonder DVB-T-tuner) doe je natuurlijk liever geen concessies op het vlak van beeldkwaliteit. Gelukkig ogen de plaatjes van de Screenio verre van slecht, maar qua scherpte is het apparaat dus zeker geen hoogvlieger. Overigens ondersteunt de projector ook 3D-materiaal. De eerste passieve 3D-bril krijg je er meteen bij.
Nog iets om rekening mee te houden, en tevens het belangrijkste nadeel van deze Screenio, is de beperkte lichtopbrengst. Wanneer je niet in staat bent om je projectieruimte goed te verduisteren, en je wilt ook overdag wel eens een filmpje meepikken, dan laat je dit toestel beter links liggen: de lichtbundel is voor dat scenario gewoonweg niet krachtig genoeg. Kijk je sowieso alleen maar ’s avonds naar het grote scherm, dan mag je dit minpunt direct weer vergeten.

Conclusie
De Phlilips Screeneo HDP1590TV is een unieke home entertainmentprojector met een heleboel mogelijkheden. Dat je het toestel dankzij de ultra-short throw technologie vlak voor een muur kan plaatsen, is ronduit zalig. Voorlopig gaat die luxe helaas wel een beetje ten koste van de scherpte en – bij daglicht – de helderheid van de projectie. Die gemiddelde beeldkwaliteit valt niet helemaal te rijmen met het toch wel pittige prijskaartje van (minstens) € 1.499. Al gaat daar misschien nog wel iets vanaf: wie deze Screeneo voor 12 juli aanschaft komt namelijk in aanmerking voor een cashback-actie twv € 200.

Plus- en minpunten
+ Projectieafstand. Dankzij de ultra-short throw-technologie is deze projector geschikt voor iedere huiskamer (met een effen muur).
+ Aansluitmogelijkheden. De Screeneo heeft een arsenaal aan fysieke connectoren en staat ook draadloos zijn mannetje, met o.m. Bluetooth, WiFi en Miracast.
+ Geluidskwaliteit. Extra luidsprekers zijn niet per se nodig. Het geïntegreerde Dolby Digital 2.1-geluidssysteem is krachtig genoeg.
- Beeldkwaliteit. Die is zeker niet slecht, maar voor deze prijs hadden we toch graag Full HD-kwaliteit gezien, voor meer scherpte en extra detail.
- Lichtopbrengst. De LED-lichtbron mag dan 30.000 uur meegaan, bijzonder helder straalt hij niet. Overdag is deze projector daarom beperkt inzetbaar, tenzij je de ruimte op een goede manier weet te verduisteren.

Screeneo1Voetbal of een spannende film op een metersgroot scherm, dat kan ook gewoon bij je thuis. Met de nieuwe Philips Screeneo HDP1590TV, een projector van het ultra-short throw-type, heb je er zelfs nauwelijks plaats voor nodig.

Reacties

Related Posts with Thumbnails