Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 24 juli 2014 door Michel van der Ven

Getest: de FRITZ!Box 7490 router van AVM

Fritz1Een stabiele en snelle draadloze internetverbinding begint bij een degelijke router. Bezuinig dus niet te veel op dit apparaat: met de vaak spotgoedkope instapmodellen hebben wij alvast niet zulke denderende ervaringen. Aan het andere eind van het spectrum vinden we toestellen zoals de FRITZ!Box 7490. Dit nieuwe topmodel van AVM valt niet alleen op door z’n prestaties, maar vooral ook door de talrijke (uitbreidings)mogelijkheden. T-zine deed de test.

De FRITZ!Box 7490 is met € 289 allesbehalve goedkoop, maar je krijgt daar wel heel veel voor in de plaats. Uiteraard ondersteunt het bordeauxrode toestel de Wireless AC-standaard die via de 5 GHz-band snelheden tot 1.300 Mbps toelaat en een betere dekking biedt, zonder zogeheten dead spots. In de praktijk betekent dit dat ieder gezinslid ongestoord zijn ding kan doen (hd-video’s streamen, gamen, skypen, downloaden, …) zonder hinderlijke vertragingen of onderbrekingen. Voorwaarde is wel dat de client-toestellen ook met de 802.11ac-standaard overweg kunnen. Dat geldt momenteel eigenlijk uitsluitend voor premium smartphones en tablets, en de betere notebooks. Voor laptops zonder AC ontwikkelde fabrikant AVM de FRITZ!WLAN Stick (AC 430), een USB-stick die de netwerksnelheid van de computer opvoert tot maximaal 430 Mbps en een richtprijs heeft van € 39,95. Voor al je andere draadloze apparaten houdt de FRITZ!Box gelijktijdig een Wireless N-netwerk in de lucht (2.4 GHz-band) met snelheden tot 450 Mbps. Overigens omvat het toestel ook een DSL-modem (met VDSL en ADSL2+ ondersteuning), maar omdat wij de FRITZ!Box achter een kabelmodem hadden aangesloten, hebben we die functionaliteit verder niet getest.

Intelligente stopcontacten
Fritz4AVM profileert het nieuwe topmodel als een allesomvattende centrale voor je ‘smart home’, waarvan de routerfunctie eigenlijk maar één element is. Zo kan je de FRITZ!Box 7490 ook inzetten als DECT-basisstation voor zes draadloze telefoons, of als telefooncentrale (voor ISDN, IP en analoog) – inclusief een antwoordapparaat- en faxfunctie. AVM levert zelf diverse DECT-handsets die optimaal samenwerken met o.a. de 7490. De afgebeelde FRITZ!Fon C4 bijvoorbeeld (€ 90), met HD-geluidskwaliteit, een kleurenscherm én de mogelijkheid om e-mails, RSS-feeds, webradio en podcasts te ontvangen. Of je installeert FRITZ!App Fon op je iPhone of Android-telefoon, zodat je ook daarmee gesprekken kan voeren via het internet of de vaste lijn. De heldere webinterface houdt alle inkomende, uitgaande en gemiste gesprekken trouwens keurig voor je bij.

Een andere smart home-functie van de 7490 is dat je er je verlichting en bepaalde elektrische apparaten mee kan aansturen. Dat doe je met behulp van een of meerdere (maximaal tien) FRITZ!DECT 200 Smart Plugs, die van je gewone stopcontacten intelligente contacten maken. Via een timer in de webinterface ‘programmeer’ je eenvoudig wanneer welke plug in- en uitgeschakeld moet worden, en met de eerdergenoemde smartphone-app is het ook mogelijk om de stopcontacten onderweg te bedienen. Elke FRITZ!DECT 200 meet bovendien het stroomverbruik van het aangesloten apparaat, waarna de software alle gegevens in grafieken giet. De intelligente stopcontacten kosten € 49,95 per stuk.

Mediaserver en NAS
Fritz3De FRITZ!Box 7490 heeft voorts twee USB-poorten (2.0/3.0) waar je een geheugenstick of externe harde schijf kan inpluggen. Op die manier creëer je moeiteloos een NAS (network attached storage) die je desgewenst als mediaserver kan configureren, zodat andere apparaten op een gestructureerde manier toegang krijgen tot al je muziek, foto’s en video’s. Bijzonder hierbij is de integratie van de streaming muziekdienst Google Play Music. De liedjes die je in deze cloud geparkeerd hebt, kan je via de FRITZ!Box dus ook op andere toestellen in je netwerk afspelen, zoals een smart-tv of Blu-rayspeler. AVM noemt als voorbeeld ook nadrukkelijk de luidsprekers van Sonos, maar die troef is inmiddels uitgespeeld: Sonos ondersteunt Google Play Music sinds enige tijd namelijk zelf. En belangrijker: dàt werkt. Via de FRITZ!Box en de bijbehorende FRITZ!App Media-app kregen we de dienst namelijk niet aan de praat. Al heeft dat wellicht ook te maken met het gebrek aan goede documentatie over deze feature.
Overigens heb je niet per se een USB-stick of -schijf nodig om de NAS-functie te gebruiken. De FRITZ!Box komt immers met 406 megabyte ingebakken geheugen, wat bijvoorbeeld genoeg is voor zo’n honderd mp3’s of een veelvoud aan foto’s.

Fritz2Alle functies van de 7490 opsommen is onbegonnen werk. We eindigen daarom met een paar van onze persoonlijke favorieten. In willekeurige volgorde zijn dat de energiebesparende WLAN Timer (die het draadloos signaal ’s nachts uitschakelt), het ouderlijk toezicht met tijdslimieten voor internetgebruik en een filter voor ongeschikte content, draadloze toegang voor gasten (zodat je je hoofdwachtwoord niet hoeft te delen) en de vier gigabit LAN-poorten die je individueel in Power Mode dan wel Green Mode kan instellen. In de eerste stand haal je snelheden tot 1 Gbps, in de andere en meer energiezuinige positie tot 100 Mbps. Sommige toestellen gaan nu eenmaal niet sneller, dus waarom stroom eraan verspillen?

Plus- en minpunten

Toekomstbestendig: De komende jaren zullen steeds meer apparaten de Wireless AC-standaard gaan ondersteunen. De 7490 is daar helemaal klaar voor. Bovendien kennen we AVM als een fabrikant die op regelmatige basis firmware-updates uitbrengt, met verbeteringen en nieuwe mogelijkheden.

Betrouwbaar: De FRITZ!Box is in alle opzichten een zeer degelijk toestel dat prima prestaties levert.

Volop extra’s: Van een DECT-basisstation over een mediaserver tot intelligente stopcontacten.

Taal: De webinterface is nog steeds niet Nederlandstalig, terwijl er heel wat complexe begrippen in voorkomen. En waarom de apps in Google Play uitsluitend in het Duits worden omschreven, is ons helemaal een raadsel.

Duur: Begrijp ons niet verkeerd: deze FRITZ!Box is zijn prijs best wel waard gezien de talloze mogelijkheden. Maar als je slechts een klein deel van de features daadwerkelijk gebruikt, dan is € 289 best veel geld.

Fritz1Een stabiele en snelle draadloze internetverbinding begint bij een degelijke router. Bezuinig dus niet te veel op dit apparaat: met de vaak spotgoedkope instapmodellen hebben wij alvast niet zulke denderende ervaringen. Aan het andere eind van het spectrum vinden we toestellen zoals de FRITZ!Box 7490. Dit nieuwe topmodel van AVM valt niet alleen op door z’n prestaties, maar vooral ook door de talrijke (uitbreidings)mogelijkheden. T-zine deed de test.

Reacties

Related Posts with Thumbnails