Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 28 juni 2014 door Michel van der Ven

Getest: de ‘hybride’ HP Pavilion x360

Hp360aDe Pavilion x360 heeft z’n naam niet gestolen: dankzij het scharnier dat 360° buigt verander je HP’s hippe notebook in een handomdraai in een tablet. We waren benieuwd of het hybride toestel op andere punten net zo flexibel is.

Windows 8.1 komt ontegensprekelijk het best tot zijn recht op een aanraakscherm. Dat heeft deze HP Pavilion laptop dan ook. Meer nog, wanneer je het 11,6-inch display de volledige 360° openklapt hou je plots een volwaardige Windows-tablet in de hand. Een nogal zware tablet weliswaar (1,4 kg), met tamelijk dikke randen en een ietwat hinderlijk toetsenbord aan de onderzijde, dat in deze positie gelukkig wel wordt uitgeschakeld. Het scharnier geeft trouwens een zeer solide indruk, net zoals de hele notebook eigenlijk. Overigens, als je de dieprode kleur van ons testmodel iets te hip vindt: de x360 komt ook in Smoke Silver.

Arsenaal aansluitingen
Onder de motorkap vinden we 4 GB RAM, een harddisk van een halve terabyte en een 2.16 GHz dualcore Intel Pentium-chip. De prestaties zijn niet slecht voor een hybride toestel uit deze prijsklasse (€ 449), maar voor zwaardere toepassingen en games kijk je beter uit naar een krachtiger model. De x360 heeft wel een opvallend compleet arsenaal aansluitingen in huis: drie USB-poorten (waarvan één van het 3.0-type), een full-size HDMI-connector, Ethernetpoort en een SD-geheugenkaartlezer. Nog opvallend, wanneer je de laptop openklapt, is het grote BeatsAudio-logo op het scharniergedeelte. Deze geluidsverbeterende technologie geeft de klank van de x360 wat meer pit en komt met een grafische equalizer met presets als Rock, Jazz en Klassiek. Vanaf 2015 zal HP deze technologie overigens niet langer in nieuwe computers mogen integreren, nu Apple voor drie miljard dollar de nieuwe eigenaar is geworden van Beats Electronics.

Hp360bAanzienlijk minder te spreken zijn we over de beeldkwaliteit van de Pavilion x360, en dan met name over de belabberde kijkhoek van het display. Wanneer je niet mooi recht voor de notebook zit, of de tablet een beetje durft kantelen, treden er direct verkleuringen in het beeld op en zijn bepaalde delen nauwelijks nog zichtbaar. Bij een computerconcept dat het juist moet hebben van heel veel kijkhoeken (hadden we de ‘tent’- en de presentatiestand al vermeld?) is dat tamelijk funest. Natuurlijk moet je als fabrikant érgens op bezuinigen als je voor dit bedrag een hybride laptop wil verkopen, maar een toestel als de x360 schreeuwt gewoon om een duurder IPS-scherm, dat wél uitstekende kijkhoeken garandeert.
De resolutie van 1.366 x 768 pixels is eerder bescheiden, maar volstaat bij deze schermmaat van 11,6-inch wel. Ter illustratie: de 11-inch MacBook Air van Apple, die het dubbele kost, doet het wat scherpte betreft niet beter.

Conclusie
Na de test van de Pavilion x360 zitten we met gemengde gevoelens. Voor een hybride toestel met al bij al redelijke prestaties is € 449 helemaal niet zo duur. Het punt is alleen dat je constant naar een scherm zit te staren dat zich helemaal niet leent voor zoveel verschillende kijkhoeken. In plaats van in de BeatsAudio-technologie had HP wat ons betreft beter in een mooi IPS-display geïnvesteerd. Iets zegt ons dat dit bij de 2015-editie van de x360 helemaal goed komt…

Plus- en minpunten
+ Flexibiliteit. Van stevig doorwerken tot een portie entertainment: het scherm van de x360 biedt voor elk doeleinde een geschikte stand.
+ Aansluitingen. Ondanks het compacte formaat ontwaren we zelfs een HDMI-connector, Ethernetpoort en SD-geheugenkaartlezer.
+ Geluid. De BeatsAudio-technologie aan boord geeft de klank een aardige boost.
- Beeldscherm. Onbegrijpelijk dat HP voor dit toestel geen IPS-paneel (met een véél betere kijkhoek) heeft gebruikt.
- Tabletmodus. Als tablet vinden we het apparaat nogal zwaar en weinig ergonomisch.

Hp360aDe Pavilion x360 heeft z’n naam niet gestolen: dankzij het scharnier dat 360° buigt verander je HP’s hippe notebook in een handomdraai in een tablet. We waren benieuwd of het hybride toestel op andere punten net zo flexibel is.

Reacties

Related Posts with Thumbnails