Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 13 maart 2014 door Michel van der Ven

Ontdek wat je écht prijsgeeft online (en grijp in)

PrivacyfixSecurityspecialist AVG heeft een interessant nieuw product uit. PrivacyFix laat je precies zien welke persoonlijke gegevens je online allemaal te grabbel gooit en geeft je meteen de tools om daar iets aan te doen. De gratis software is er zowel voor computers als mobiele toestellen.

Op de computer is PrivacyFix beschikbaar als een zogeheten browserextensie. In de huidige bètafase van de dienst worden enkel nog Chrome en Firefox ondersteund, en dat zowel op pc als Mac. Voor een optimale bescherming doe je er dus verstandig aan om voorlopig zoveel mogelijk met een van deze twee programma’s te surfen. Na de installatie nestelt PrivacyFix zich als een icoon (een grijs profielfotootje) in de werkbalk van de browser, rechts van de adresbalk. Wanneer je erop klikt verschijnt er een paneel met een heleboel informatie over de webpagina die op dat moment geopend is. Dat hoef je trouwens pas te doen wanneer het icoontje oranje oplicht, want alleen dan dreigt er gevaar.

Sites die je bezoekt – en die intussen ook in de AVG-database zitten – worden op een zestal punten geïnspecteerd. Zo zie je in een oogopslag of de desbetreffende webpagina e-mailadressen deelt met marketingbureaus, of er een mogelijkheid is om persoonlijke gegevens te wissen, en welke ad-trackers er actief zijn (‘spionnetjes’ die in de gaten houden waar je allemaal op klikt). Eventuele risico’s kan je hier meteen aanpakken, bijvoorbeeld door widgets van sociale mediasites te blokkeren en ad-trackers uit te schakelen.

Hoeveel euro ben jij waard?
Voor Facebook, LinkedIn en Google kan je met PrivacyFix nog een heleboel extra veiligheidsmaatregelen treffen – al moet je dan wel je accountgegevens prijsgegeven aan AVG. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar zonder die toestemming krijgt PrivacyFix nu eenmaal geen toegang tot de security-instellingen van de websites. En laat dat nu net de plek zijn waar meestal het schoentje wringt.
Voor deze extra functies klik je bovenaan het PrivacyFix-paneel op Dashboard, een pagina die naast een heleboel instellingen vooral ook flink wat opmerkelijk cijfermateriaal laat zien. Jouw waarde voor Facebook bijvoorbeeld, in harde euro’s. Al ben je volgens AVG sowieso maar de helft waard van een Amerikaan. Bij Google zien we dan weer hoe vaak de zoekgigant gegevens van je verzamelt, in ons geval bij 34 procent van de laatst geraadpleegde sites. En bij een bezoek aan LinkedIn herinnert PrivacyFix ons er nog eens fijntjes aan hoe dit netwerk in juni 2012 gehackt werd, waardoor 6,5 miljoen accounts op straat belandden.

Veel beveiligingsmaatregelen van PrivacyFix vind je natuurlijk ook in Facebook, Google en LinkedIn zelf, maar de tool maakt ze wel veel vlotter toegankelijk. Denk aan goed verstopte instellingen als ‘Mag mijn Facebook-account gevonden worden op Google?’, ‘Welke mensen mogen er rechtstreeks op mijn Tijdlijn posten?’ en – heel vaak vergeten – apps die je al lang niet meer gebruikt, maar die wel nog onverminderd toegang hebben tot je accountgegevens.

Nederlands, bitte
PrivacyFix zit zoals gezegd nog in een testfase, maar toch kunnen we je deze tool al ten zeerste aanbevelen. Je krijgt flink wat nieuwe inzichten in de schending van je privacy én de middelen om daar snel iets aan te doen. Een klein minpunt is dat PrivacyFix voorlopig alleen in het Engels beschikbaar is, en dat de Dashboard-pagina zich tijdens onze test van het Duits bediende. Mocht dat laatste voor problemen zorgen, gebruik PrivacyFix dan in combinatie met de browser Chrome. Wanneer je het Dashboard oproept krijg je dan de mogelijkheid om de informatie te vertalen naar het Nederlands, en dat werkt beter dan verwacht.

AVG PrivacyFix bestaat ook voor smartphones en tablets. De Android-versie vind je in Google Play, voor de toestellen van Apple klik je hier.

PrivacyfixSecurityspecialist AVG heeft een interessant nieuw product uit. PrivacyFix laat je precies zien welke persoonlijke gegevens je online allemaal te grabbel gooit en geeft je meteen de tools om daar iets aan te doen. De gratis software is er zowel voor computers als mobiele toestellen.

Reacties

Related Posts with Thumbnails