Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 15 maart 2014 door Michel van der Ven

Getest: de Sony 2-in-1 USB flash drive

SonyUSB2in1siteVroeg of laat zit het geheugen van je telefoon zo propvol met – vooral – foto’s en video’s, dat je er wat gegevens zal moeten afhalen. Maar wat als je voorlopig geen computer te zien krijgt, omdat je korte of langere tijd van huis bent? De 2-in-1 USB flash drive van Sony biedt in dat geval uitkomst.

Op het eerste gezicht is Sony’s nieuwste gadget gewoon een piepkleine USB-geheugenstick met een capaciteit van 16 of 32 gigabyte. Maar zoals de naam al aangeeft is dat slechts één van de twee functies. Onder het beschermkapje gaat namelijk een tweede plug schuil, van het micro-USB-type. Wanneer je die in je Android-smartphone prikt (het merk doet er niet toe) ontpopt het stickje zich in een heus ‘backup-schijfje’. Via Sony’s gratis File Manager-app kopieer je de gewenste bestanden vrij eenvoudig naar de 2-in-1 USB flash drive, waarbij je kan aangeven of je de originele exemplaren (op de smartphone) wil behouden of verwijderen. Terug thuis gebruik je de geheugenstick op de geijkte manier om alle gegevens aan USB 2.0-snelheid naar je pc of Mac te versluizen.

Update voor de app, please
SonyUSB2in1bsiteAan de app is wat ons betreft wel nog wat werk. Het hoofdscherm van File Manager mag er dan gelikt uit zien, de rest van de interface is ronduit spartaans. Een voorbeeld: nadat je een aantal foto’s hebt geselecteerd, zou je denken dat je op het vinkje moet klikken om je keuze te bevestigen. Gek genoeg maakt dat de hele selectie juist ongedaan, waardoor je opnieuw moet beginnen. Er is ook nog een prominent aanwezig knopje met twee pijlen, waarvan we nog steeds niet weten waarvoor het dient. Synchroniseren wellicht. Maar dat gebeurt dus niet. Na een tijdje ontdek je weliswaar vanzelf dat je het icoontje met de twee vierkantjes moet hebben, maar ook dan is het interface-leed nog niet geleden. Als gebruiker moet je een opslagapparaat selecteren, maar de keuzemogelijkheid is beperkt tot Lokale opslag. Dat klinkt als je smartphone zelf en dat is het ook: wanneer je de automatische ingestelde folder ongemoeid laat en op OK drukt, maakt de app gewoon een kopietje op de telefoon. Om dit op te lossen: klik op Map om op te slaan, kies Een map selecteren en klik op usbdisk. Vervolgens maak je best eerst even een folder aan, met het plusteken bovenaan, om te voorkomen dat oude en nieuwe bestanden op de flash drive door elkaar komen te staan.

Na enige tijd heb je File Manager wel door, maar een handig gadget als dit verdient natuurlijk een veel betere app. Wanneer je het kleinood inplugt, zou er niets minder dan een wizard moeten verschijnen die je in een paar simpele stappen door het kopieerproces loodst. Het is werkelijk te gek voor woorden dat je in File Manager nu nog handmatig een andere doelbestemming moet invoeren, terwijl dat alleen maar de 2-in-1 USB flash drive kan zijn… Tot slot nog een klein schoonheidsfoutje: het beschermkapje opent precies aan dezelfde kant als het waterdichte afsluitklepje van de USB-aansluiting van (onder andere) de Sony Xperia Z1 smartphone. Daardoor zitten ze elkaar een beetje in de weg. Bij de nieuwe Z2 speelt dat probleem niet, omdat micro-USB-connector en het kaartslot daar achter één groter klepje schuilgaan. Hou er tot slot rekening mee dat de 2-in-1 USB flash drive compatibel is met Android 4.0.3 tot en met 4.3, maar nog niet met Kitkat (Android 4.4).
Het gadget verwisselt voor € 25 (16 GB) dan wel € 40 (32 GB) van eigenaar en komt met beschermkapjes in drie verschillende kleuren.

Plus- en minpunten
+ Concept. De 2-in-1 USB flash drive is een simpel, maar vernuftig gadget om je smartphone weer ademruimte te geven wanneer er even geen computer in de buurt is.
+ Dubbele functie. Je haalt er meteen een piepkleine ‘gewone’ USB-geheugenstick mee in huis van 16 of 32 gigabyte.
+ Merkonafhankelijk. Werkt met vrijwel elke Android-smartphone, dus niet alleen met Sony-toestellen.
- De app. Die is momenteel allesbehalve gebruiksvriendelijk en schreeuwt dan ook om een update.
- Kitkat. Compatibiliteit met de nieuwste Android-versie (4.4) wordt pas op een later moment toegevoegd.

SonyUSB2in1siteVroeg of laat zit het geheugen van je telefoon zo propvol met – vooral – foto’s en video’s, dat je er wat gegevens zal moeten afhalen. Maar wat als je voorlopig geen computer te zien krijgt, omdat je korte of langere tijd van huis bent? De 2-in-1 USB flash drive van Sony biedt in dat geval uitkomst.

Reacties

Related Posts with Thumbnails