Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 1 februari 2014 door Michel van der Ven

Getest: de Raumfeld Cube van Teufel

CubeduoHiFi gaat steeds vaker hand in hand met WiFi. De draadloze luidsprekers van Teufel Raumfeld stellen de muziekliefhebber bovendien in staat om gaandeweg een multiroom-geluidssysteem uit te bouwen. De nieuwe Raumfeld Cube kan het begin zijn van zo’n huis vol muziek.

Teufel Raumfeld is na Sonos de bekendste fabrikant van multiroom-muzieksystemen. De Duitse WiFi-luidsprekers onderscheiden zich door het minimalistische, ietwat retro-achtige design en de beschikbaarheid van diverse stereo-configuraties. Concurrenten als Bose en Sonos brengen uitsluitend losse speakers op de markt, al kan je die in het geval van Sonos desgewenst wel in een stereo-opstelling plaatsen.
Ook de Cube (€ 499,99) omvat weer twee luidsprekers; stijlvolle compacte kubusjes van zo’n 20 cm³ met een ingebouwde Bi-Amping versterker van 70 Watt. De verbinding met de router mag zowel bekabeld als draadloos zijn. Voor dat laatste scenario is overigens geen bridge vereist, zoals bij Sonos. Pas wanneer je je Raumfeld-systeem daadwerkelijk gaat uitbreiden naar andere kamers adviseert de fabrikant een zogeheten Base. Dat apparaatje garandeert de stabiliteit van de draadloze verbinding en omvat meteen ook een muziekserver met 160 gigabyte harde-schijfruimte. De installatie van de Cube is verder vrij eenvoudig: stekker in het stopcontact, beide speakers met elkaar verbinden via de bijgeleverde, maar wel erg korte (twee meter) audiokabel en daarna de wizard van de gratis app voor iOS en Android volgen.

Unplugged met kabel
CubeappWil je de Cube draadloos gebruiken, dan zul je tijdens het installatieproces toch even een netwerkkabel moeten inpluggen. Doe dit echter pas wanneer de app dat aangeeft en niet – zoals wij in ons enthousiasme – onmiddellijk nadat je de speakers uit de verpakking hebt gehaald. Dat brengt de wizard namelijk dusdanig van de wijs, dat de app in een soort loop belandt. Na lang zoeken bleek er maar één oplossing: de app volledig wissen en opnieuw installeren. Als Teufel meeleest: graag een bereikbare (!) resetfunctie in de volgende update. En ook wat minder vertaal- en dt-fouten als het kan, want dat staat echt wel slordig. Overigens is er ook een échte afstandsbediening beschikbaar voor de set, een nogal prijzige optie van € 299,99.
Eenmaal alles is geïnstalleerd, blijkt de Controller-app gelukkig best gebruiksvriendelijk. De tabletversie geniet onze voorkeur, omdat die je muziekcollectie het meest overzichtelijk presenteert. De app zit wat ons betreft logischer in elkaar dan die van Sonos. Belangrijke onderdelen als Mijn muziek, Line-in (voor een extra muziekbron via de lijningang), TuneIn (internetradio) en Instellingen zijn immers allemaal direct bereikbaar vanaf het hoofdscherm. Jammer wel dat je dat menu niet zelf mag inrichten, want nu staat het vol met diensten die het niet doen. Twee ervan, Napster en Simfy, zijn nochtans gewoon in België beschikbaar, maar op de Cube krijg je ze niet geactiveerd. Sterker, je kan op dit moment zelfs niet één streaming-muziekdienst beluisteren met deze set – toch een behoorlijk minpunt. Raumfeld belooft spoedig beterschap met de komst van Spotify Connect. De iTeufel Air Blue heeft die update inmiddels al gekregen, dus bij de Cube zal het hopelijk ook niet lang meer duren.

Cd-kwaliteit
CubelifestyleVoorlopig ‘beperkt’ het luisteraanbod op de Cube zich dus tot je eigen muziekcollectie (op een netwerkschijf, je tablet of je smartphone) en vele duizenden internetradiostations. Prettig is dat de set – naast mp3 en aac – ook muziekbestanden in hoge resolutie aan kan, zoals flac, wav en Apple Lossless. Deze bestanden zijn niet tot nauwelijks gecomprimeerd en bieden bijgevolg dezelfde geluidskwaliteit als een cd.
Uiteraard hoor je dat alleen op luidsprekers die zelf ook van een prima kwaliteit zijn, en dat is bij de Raumfeld Cube zonder meer het geval. De hoge en middentonen zijn mooi uitgebalanceerd, en de basweergave is opvallend diep en warm voor zo’n compacte set. Het Double-BassReflex-systeem van de Cube zit daar ongetwijfeld voor iets tussen.

Conclusie
Een puike draadloze muziekinstallatie met een geslaagd minimalistisch design, die wel nog een beetje moet groeien. En dan doelen we niet op het compacte formaat van deze set, maar wel op het gebrek aan streaming-muziekdiensten en de slordigheden in de app. Kinderziekten die Raumfeld met een paar software-updates in principe makkelijk moet kunnen oplossen.

Plus- en minpunten
+ Geluidskwaliteit. Die is opvallend goed voor zo’n compact speakerduo, met een speciale vermelding voor de mooie basweergave. De set speelt ook muziek in flac- en wav-formaat af, wat veel beter klinkt dan mp3.
+De vormgeving. Het eigenzinnige design bevalt ons wel. Dat de kubussen vlot in een boekenkast passen, is een bijkomend esthetisch pluspunt.
+ Flexibel. Het multiroom-muzieksysteem van Raumfeld laat zich moeiteloos uitbreiden naar andere kamers, waar je dan zowel dezelfde als verschillende muziek ten gehore kan brengen.
- Streaming muziekdiensten. Die worden (in België) nog niet ondersteund door de Cube, maar de volgende software-update zou Spotify Connect moeten toevoegen.
- De Controller-app. Op zich is die best gebruiksvriendelijk, maar er zitten nogal wat (ver)taalfouten in.

CubeduoHiFi gaat steeds vaker hand in hand met WiFi. De draadloze luidsprekers van Teufel Raumfeld stellen de muziekliefhebber bovendien in staat om gaandeweg een multiroom-geluidssysteem uit te bouwen. De nieuwe Raumfeld Cube kan het begin zijn van zo’n huis vol muziek.

Reacties

Related Posts with Thumbnails