Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 21 september 2013 door Michel van der Ven

Getest: de Samsung SMART Evolution Kit

Evokit1Weinig toestellen evolueren momenteel zo snel als de televisie. Om te voorkomen dat je nieuwe flatscreen over twee of drie jaar alweer ‘verouderd’ is, bedacht Samsung de SMART Evolution Kit. Wanneer je dit zwarte doosje achterin je tv uit 2012 klikt krijgt het toestel (bijna) dezelfde mogelijkheden als de nieuwste modellen. T-zine deed de upgrade.

De door ons geteste SEK-1000 is de eerste SMART Evolution Kit in wat een jaarlijks ritueel moet worden. De module van volgend jaar zal compatibel zijn met de (duurdere) Samsung-televisies uit 2012 en 2013, die van 2015 zal drie generaties kunnen upgraden en zo gaat dat volgens Samsung gegarandeerd door totdat de tv vijf jaar oud is. Of en hoe vaak je een Evolution Kit aanschaft mag je helemaal zelf kiezen. Een jaarlijkse upgrade is in ieder geval niet voor iedereen weggelegd; daar is de kit met € 299 simpelweg te duur voor. Bovendien is de technologische sprong na twaalf maanden veel kleiner dan wanneer je na pakweg drie jaar een nieuwe kit inplugt. Terwijl de prijs hetzelfde blijft. Verder zou er wel eens een levendige handel in tweedehands modules kunnen ontstaan: mensen die hun ‘oude’ Evolution Kit voor een prikje van de hand doen, omdat ze zelf weer de nieuwste willen kopen.

Bypassoperatie
Overigens vinden we het pittige prijskaartje van de SEK-1000 niet zo vreemd. De kit vervangt namelijk zowel het hart als het brein van de televisie, en dat betekent dat er een boel dure componenten in zitten. Denk aan de QuadCore-processor die in ons testtoestel (een 46-inch ES8000 van vorig jaar) de taken van de oorspronkelijke DualCore-chip overneemt, nieuw geheugen in de vorm van 1,5 GB DDR3-RAM en 4 GB flash-memory en (nodig voor wie de tv bekabeld met het internet verbindt) een Slim Gender-kabel die uitmondt in een Ethernetpoort. De Ethernetaansluiting op de tv zelf werkt na de bypassoperatie namelijk niet meer. Tot slot krijg je bij de Evolution Kit ook nog een nieuwe (tweede) afstandsbediening, omdat die soms ook extra mogelijkheden bevat. In ons geval was de remote vooral kleiner dan de 2012-uitvoering, maar voor de ingebouwde microfoon en het touchpad (die we al hadden) moet natuurlijk wel gewoon betaald worden.

Evokit2De installatie van de Evolution Kit (127 x 91 x 16 mm klein) is plug & play, maar neemt wel behoorlijk wat tijd in beslag. Dat komt door de vele software-updates die je op de tv en de kit moet loslaten, in ons geval wel zes (!) in totaal. Dat is even doorbijten, maar het proces is gelukkig eenmalig. Daarna heeft je televisie – wat software en functies betreft dan toch – meteen de look & feel van een Samsung uit 2013, inclusief de Smart Hub (die we al eens eerder bespraken op T-zine), de Smart View-functie om tv-beelden naar je smartphone of tablet te streamen, en S-Recommendation. Dat snufje leert gaandeweg jouw kijkgedrag en app-gebruik kennen en zal op basis daarvan content op maat voorstellen. De snelheid waarmee je door alle snufjes bladert is – dankzij de QuadCore-processor – effectief vergelijkbaar met die van volledig nieuwe tv. De Evolution Kit wordt wel behoorlijk warm van al dat rekenwerk, maar volgens de fabrikant kan dat verder geen kwaad.

De nieuwe 4K Ultra HD-tv’s die Samsung deze maand op IFA liet zien, krijgen trouwens geen Evolution Kit maar gaan vergezeld van een verwisselbare One Connect Box. Het principe is hetzelfde, maar bij deze externe box worden ook de tv-tuner en een aantal poorten vervangen. Op die manier kan de consument z’n bestaande Samsung-toestel eenvoudig bijwerken naar de nieuwste 4K-standaarden (die nog niet zijn uitgekristalliseerd) en wordt de kabelsoep tot een minimum beperkt; tussen beeldscherm en One Connect Box loopt namelijk maar één kabel.

Conclusie
Ons testtoestel uit 2012 verschilt dankzij de SEK-1000 SMART Evolution Kit nauwelijks nog van een 2013-model. Maar er zijn natuurlijk grenzen aan zo’n upgrade. Zo zal er aan de eigenlijke beeldkwaliteit nooit veel veranderen, wordt de camera er geen megapixel scherper op en zal je volgend jaar ook géén 4K-beelden op je huidige tv kunnen bekijken. Niettemin zorgt de kit ervoor dat je televisie veel langer ‘vers’ blijft en dat je nog lang gebruik kan maken van de nieuwste snufjes. In een wereld waar sommige fabrikanten na één jaar al geen nieuwe firmware meer voor je televisie uitbrengen, vinden we dat wel een prettig idee.

Evokit1Weinig toestellen evolueren momenteel zo snel als de televisie. Om te voorkomen dat je nieuwe flatscreen over twee of drie jaar alweer ‘verouderd’ is, bedacht Samsung de SMART Evolution Kit. Wanneer je dit zwarte doosje achterin je tv uit 2012 klikt krijgt het toestel (bijna) dezelfde mogelijkheden als de nieuwste modellen. T-zine deed de upgrade.

Reacties

Related Posts with Thumbnails