Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 31 augustus 2013 door Michel van der Ven

Getest: de Withings Pulse activity tracker

PulsehartslagTienduizend stappen. Zoveel zou je er op een dag moeten zetten om voldoende beweging te krijgen. De piepkleine Withings Pulse houdt het nauwlettend voor je in de gaten, maar doet nog veel meer. Zo meet het gadget tevens je hartslag en analyseert het ’s nachts ook nog je slaapcyclus. T-zine deed de test.

Gezondheidsgadgets en -apps zijn razend populair en bij Withings hebben ze daar intussen al heel wat ervaring mee. Zo heeft de fabrikant ook een bloeddrukmeter en een weegschaal in het assortiment die hun metingen doorsturen naar de Withings-app voor iOS en Android. De nieuwe Pulse (€ 99,95) op zijn beurt is een smart activity tracker. Overdag houdt het acht gram lichte toestelletje bij of je wel voldoende beweegt, ’s nachts brengt de Pulse je slaapgedrag in kaart. Omdat je de Pulse dus eigenlijk 24/7 moet dragen, krijg je er zowel een clip als een polsbandje bij. Overdag mag je het apparaatje ook gewoon in je broekzak stoppen.

Hartslagmeter
De Pulse toont alle informatie op een klein oled-schermpje dat bovendien aanraakgevoelig is. Met een veeg van links naar rechts blader je door de gegevens van de voorbije tien dagen, veeg je de andere kant op dan vertelt het toestel je hoeveel (kilo)meter je die dag gejogd hebt. De Pulse maakt namelijk netjes onderscheid tussen wandelen en hardlopen. Bovenaan zit een knopje, het enige trouwens, waarmee je tussen de verschillende functies schakelt: stappenteller, het actief beklommen hoogteverschil, afgelegde afstand, verbrande calorieën en de geïntegreerde hartslagmeter. Achterop de Pulse bevindt zich een kleine sensor waar je je vinger op moet plaatsen. Enkele tellen later verschijnt dan je hartslag in beeld, al lukte dat tijdens onze test niet altijd van de eerste keer.

WithingsPulse3Tot slot analyseert de Pulse zoals gezegd ook nog je slaap. Het daarvoor benodigde polsbandje zit gelukkig zo comfortabel dat je er vrijwel niets van merkt. Eenmaal in bed druk je op het maan-icoontje (naast de hartslagfunctie) en ’s ochtends, zodra je wakker bent, druk je tweemaal om de meting stop te zetten. Mocht je tijdens de nacht onverhoopt wakker schieten, dan kan je (door eenmaal te drukken) altijd even kijken hoe laat het is én hoe lang je al geslapen hebt.
Wil je meer details over je nachtrust, of grafieken van de andere metingen, dan start je de Withings-app op die je gratis kan downloaden voor iOS en Android. Om de paar dagen vindt er een automatische synchronisatie van de gegevens plaats, via Bluetooth. Je kan echter ook op elk moment ‘handmatig’ synchen, door het knopje op de Pulse een drietal tellen ingedrukt te houden.

Bewustwordingsproces
De Withings-app zit bijzonder goed in elkaar en geeft je in een oogopslag een beeld van jouw bewegingspatroon over de afgelopen dagen. En dat kan best confronterend zijn. Tienduizend stappen per dag verminderen de kans op overgewicht, hart- en vaatziekten en andere kwalen. Maar wie een kantoorjob heeft met weinig beweging zit op het eind van de dag eerder ergens tussen de drie- en vijfduizend stappen. Onze cijfers waren ook niet geweldig (en zijn dat nog steeds niet), maar de Pulse heeft wel een bewustwordingsproces op gang gebracht: we gaan al eens wat vaker te voet naar de bakker en nemen soms zelfs niet eens de kortste weg.

WithingsPulse5Je slaapgedrag heb je natuurlijk wat minder in de hand, maar de nachtelijke analyses van de Pulse – voornamelijk gebaseerd op lichaamsbewegingen – zijn daarom niet minder interessant. De grafiek laat netjes zien hoeveel uren lichte en diepe slaap je achter de rug hebt, en ook hoe lang het geduurd heeft om in slaap te vallen. Oranje staafjes in de grafiek wijzen erop dat je ’s nachts een of meerdere keren wakker bent geweest, bewust (toiletbezoek) dan wel onbewust. We missen wel wat duiding in de app, want hoeveel uren aan lichte en diepe slaap heeft een mens nu eigenlijk nodig om ’s ochtends uitgerust op te staan? Het zou fijn zijn als de volgende versie van de app daar ook iets over vertelde.

Conclusie
De Withings Pulse maakt je bewust van je bewegingspatroon en stimuleert je op een ongedwongen manier om wat meer te gaan bewegen. Tijdens de test raakten we zelfs een beetje verslaafd aan het apparaatje, omdat je telkens toch weer heel benieuwd bent naar je prestaties. De slaapanalyse mag in de toekomst nog wat informatiever worden, maar andere minpunten ontdekten we eigenlijk niet. Hou er wel rekening mee dat de Pulse echt minuscuul is, waardoor het niet denkbeeldig is dat je ’m een keer verliest. Voorzichtig zijn is dus het devies.

PulsehartslagTienduizend stappen. Zoveel zou je er op een dag moeten zetten om voldoende beweging te krijgen. De piepkleine Withings Pulse houdt het nauwlettend voor je in de gaten, maar doet nog veel meer. Zo meet het gadget tevens je hartslag en analyseert het ’s nachts ook nog je slaapcyclus. T-zine deed de test.

Reacties

Related Posts with Thumbnails