Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 1 juli 2013 door Michel van der Ven

Gratis roamen in het buitenland via de telefoon van een vriend

CrowdroamingMobiel internetten in het buitenland, ook wel ‘roamen’ genoemd, is nog steeds erg duur. CrowdRoaming biedt vanaf deze week een oplossing voor dat probleem. Met deze nieuwe app kan je in het buitenland voortaan gratis surfen via het mobiele abonnement van een collega, vriend of zelfs compleet onbekende.

Het principe van de app, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijfje CrowdRoaming.com, lijkt sterk op tethering. Daarbij ga je met de ene smartphone of tablet online via de dataverbinding van een ander toestel. Op die manier kun je in het buitenland nu ook al gratis meeliften op het abonnement van iemand met een lokale simkaart. Een grote troef van CrowdRoaming is echter dat je niets hoeft te configureren. Eenmaal geïnstalleerd zoekt de app zelf naar andere smartphones in de omgeving die de toepassing draaien, om daar vervolgens automatisch een (geëncrypteerde) verbinding mee te maken. De hoeveelheid data die je wil delen, kan je via een schuifregelaar eenvoudig beperken, bijvoorbeeld tot 50 MB per maand. Bovendien hoef je niet te vrezen dat CrowdRoaming nefast is voor de snelheid van je internetverbinding. Je eigen internetactiviteiten krijgen namelijk te allen tijde voorrang.

Een ander voordeel van CrowdRoaming is dat het in twee richtingen werkt. Stel, je rijdt samen met je Duitse collega naar Keulen. In België surft je collega dan gratis via jouw data-abonnement, en eenmaal in Duitsland worden de rollen automatisch omgekeerd. “Delen is het nieuwe hebben”, stelt CrowdRoaming-directeur Homayun Zahidi. “Met onze app vermijd je niet alleen hoge kosten, maar doe je meteen ook iemand anders een plezier. Bovendien zul je de technologie in de toekomst ook voor andere diensten kunnen gebruiken. Ik denk bijvoorbeeld aan grote evenementen, waar je via de CrowdRoaming-app makkelijker toegang zou kunnen krijgen tot internet.”

Voorlopig is de gratis app jammer genoeg uitsluitend beschikbaar voor Android, maar versies voor iOS en Windows Phone volgen ‘in de nabije toekomst’. Het is overigens nog maar de vraag of de app een lang leven beschoren is. Als het Europees Parlement zijn zin krijgt, komen de roamingkosten in 2015 namelijk sowieso te vervallen. Maar tot die tijd kan je er in elk geval je voordeel mee doen.

CrowdroamingMobiel internetten in het buitenland, ook wel ‘roamen’ genoemd, is nog steeds erg duur. CrowdRoaming biedt vanaf deze week een oplossing voor dat probleem. Met deze nieuwe Android-app kan je in het buitenland voortaan gratis surfen via het mobiele abonnement van een collega, vriend of zelfs compleet onbekende.

Reacties

Related Posts with Thumbnails