Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 30 oktober 2012 door Michel van der Ven

Vul je iPod via YouTube ‘legaal’ met muziek

BrowneesGrijze gebieden tussen wat mag en niet mag. Ze bestaan nog, en de makers van Brownees hebben er een gevonden. Met deze iOS-app laat je je muziekspeler moeiteloos vol lopen met de nieuwste muziek. Omdat die liedjes sowieso gratis op YouTube staan, doe je volgens de ontwikkelaar niks verkeerd.

YouTube staat barstensvol muziekvideo’s. Wereldhit Gangnam Style van PSY is sinds enkele weken zelfs de meest gelikete YouTube-video aller tijden. ‘Als je al die clips gratis mag bekijken en beluisteren, waarom zou je ze dan ook niet gratis op je iApparaat mogen zetten?’, moet de redenering bij de ontwikkelaar van Brownees ongeveer geluid hebben. En ook bij Apple zagen ze blijkbaar geen graten in de toepassing, anders was de app van € 1,79 sowieso nooit in de iTunes Store beland.

Brownees heeft een uitstekende zoekfunctie voor artiesten, albums en songs op YouTube. Gevonden liedjes (en meestal hoest de app meerdere versies op) kun je gewoon naar je iApparaat streamen, maar de bewegende beelden uit de videoclip worden meteen vervangen door een foto van de artiest of een platenhoes. Daardoor lijkt Brownees ontzettend veel op de gewone Muziek-app van een iDevice. Ook hier vind je een shuffle- en repeat-functie, blijft de muziek doorspelen als je naar een andere app switcht en heb je de mogelijkheid om afspeellijsten te creëren.

Maar de strafste feature van Brownees is toch wel dat je die playlists ook offline beschikbaar kan maken. Vanaf dat moment heb je geen internetverbinding meer nodig om de liedjes te beluisteren en merk je eigenlijk helemaal geen verschil meer met een gewone mp3-speler. Het verschil met een illegale download is bijgevolg ook heel subtiel, temeer omdat Brownees een hele goede neus blijkt te hebben voor (geluids)kwaliteit. YouTube puilt uit van slecht klinkende en onvolledige liedjes, maar met de nummers die bovenaan in de zoekresultaten van Brownees prijken is weinig mis.

De toepassing hanteert overigens wel een gesloten systeem: net als in een muziek-app als Spotify kan je de offline opgeslagen liedjes niet exporteren naar pakweg iTunes of gebruiken in de gewone Muziek-app van je iDevice. Toch lijkt de ontwikkelaar zelf ook niet helemaal zeker van het legale karakter, zo blijkt uit de disclaimer bij de app. Vrij vertaald: ‘Brownees ontkent alle verantwoordelijkheid indien het copyright van YouTube geschonden wordt. (…) We ontkennen ook alle verantwoordelijkheid wanneer de service van Brownees door YouTube wordt opgeheven of onderbroken’. Kortom, een app die zich in een heel grijs gebied begeeft, maar waar voorlopig nog niet tegen wordt opgetreden.

BrowneesGrijze gebieden tussen wat mag en niet mag. Ze bestaan nog, en de makers van Brownees hebben er een gevonden. Met deze iOS-app laat je je muziekspeler moeiteloos vol lopen met de nieuwste muziek. Omdat die liedjes sowieso gratis op YouTube staan, doe je volgens de ontwikkelaar niks verkeerd.

Reacties

Related Posts with Thumbnails