Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 7 augustus 2012 door Michel van der Ven

Tover weggegooide foto’s en documenten in een handomdraai weer terug

PowerdatarecHet gebeurt iedereen wel eens: je gooit een paar bestanden weg die je niet meer nodig denkt te hebben, maar een paar dagen later stel je vast dat je nét iets te voortvarend bent geweest. Het gratis programma Power Data Recovery is in zo’n geval goud waard.

Wat je vooral niét moet doen wanneer er kostbare gegevens verloren zijn gegaan, is het reddingsprogramma (of enige andere software) op hetzelfde volume installeren. Je loopt dan namelijk het risico om de data definitief te overschrijven met nieuwe gegevens, waarna het niet meer mogelijk is om ze te recupereren. Het is dus belangrijk dat je Power Data Recovery op een andere partitie of op een extern schijfje plaatst. Als er op dit moment nog niets te herstellen valt en je de software gewoon preventief wil installeren, is de locatie uiteraard niet van belang.

De gratis versie van Power Data Recovery die we hier bespreken heeft een ‘beperking’ van één gigabyte. Ruim genoeg voor een hele trits foto’s of een map vol documenten of mp3’s. Mocht die gigabyte na verloop van tijd toch opgesoupeerd raken, dan zul je de volledige versie moeten aanschaffen – een investering van (omgerekend) zo’n 47 euro. Overigens bestaat er ook een Mac-uitvoering van Power Data Recovery, waarbij de gratis variant dezelfde beperking van 1 GB hanteert.

Vanuit het hoofdmenu kun je verschillende soorten herstellingen kiezen, zoals een algemene reparatie, een recovery die specifiek bedoeld is voor digitale media (foto’s, video, muziek), voor beschadigde of verdwenen partities, en zelfs voor (beschrijfbare) cd’s en dvd’s. Tijdens onze test vond Power Data Recovery niet alleen de foto’s die we kort van tevoren bewust hadden gewist, maar ook een heleboel gegevens uit een ver verleden, die kennelijk nog niet overschreven waren. Dat zegt niet alleen iets over de kwaliteit van de tool, maar ook over de noodzaak om je harde schijf écht leeg te maken, wanneer je je computer op een dag verkoopt of weggooit. Een tool die je daarbij helpt, Eraser, kwam eerder al eens in T-zine aan bod.

PowerdatarecHet gebeurt iedereen wel eens: je gooit een paar bestanden weg die je niet meer nodig denkt te hebben, maar een paar dagen later stel je vast dat je nét iets te voortvarend bent geweest. Het gratis programma Power Data Recovery is in zo’n geval goud waard.

Reacties

Related Posts with Thumbnails