Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 29 november 2011 door Michel van der Ven

Je volledig medisch dossier op één kaartje

MedistarHet Belgische bedrijf Medistar heeft een kaartje ontwikkeld waarmee je je medisch dossier voortaan altijd bij je draagt. In geval van nood heeft de behandelende arts via de QR-code op de Medistar International-kaart onmiddellijk toegang tot al je gegevens. Ook in het buitenland, want de informatie is beschikbaar in zes talen. Volgens de bedenkers zou het kaartje op een dag weleens je leven kunnen redden.

De Medistar International-kaart is in principe bedoeld voor iedereen: zakenlui die vaak naar het buitenland reizen, het gepensioneerde stel dat in Benidorm is gaan wonen (en de taal niet spreekt), de kinderen die binnenkort voor een weekje op kamp vertrekken, … Bij ziekte of een noodgeval hoeft een dokter met z’n smartphone alleen maar even de QR-code op het kaartje te scannen om toegang te krijgen tot je dossier. Zo kent hij meteen je bloedgroep, medische achtergrond, eventuele allergieën of intoleranties voor bepaalde geneesmiddelen en de gewoonlijke behandeling bij gekende klachten. Daarnaast kan de kaart bijvoorbeeld ook je laatste elektrocardiogram of hospitalisatieverslag bevatten, net als een lijst van personen die in geval van nood gecontacteerd moeten worden. De belangrijkste gegevens worden bovendien automatisch vertaald en zijn zowel beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans en Spaans.

De Medistar International-kaart is overigens geen digitale kopie van je originele medisch dossier. Het is een nieuw dossier dat je via de beveiligde website van het bedrijf eigenhandig moet aanleggen en updaten. Daar kan aardig wat werk in kruipen, maar het voordeel is dat je zelf bepaalt welke informatie je opneemt of juist weglaat. Enige voorzichtigheid lijkt ons namelijk wel geboden. Medistar claimt weliswaar dat het beroepsgeheim gerespecteerd wordt, maar bij verlies of diefstal (je bewaart zo’n kaartje doorgaans in je portemonnee) ligt je medisch dossier letterlijk op straat en heeft iedereen met een QR-app op z’n smartphone ongestoord toegang tot hele persoonlijke gegevens. We gaan er vanuit dat Medistar je account vrij snel kan blokkeren als je daarom vraagt, maar dan is het onheil wellicht al geschied.
Op de Medistar-website zijn je gegevens zoals gezegd wel afgeschermd, met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Maar als je ziet dat tegenwoordig de sites van de grootste bedrijven worden gehackt, geeft dat natuurlijk ook geen echte garanties meer. Aan de andere kant: als je leven op het spel staat is het misschien maar goed dat een dokter niet eerst een complexe beveiliging moet zien te kraken. Dat is een afweging die je voor jezelf zult moeten maken.

Het gebruik van de Medistar International-kaart kost twintig euro per jaar. Voor partner en kinderen geldt een tarief van zestien euro, op voorwaarde dat hun accounts gekoppeld worden aan dat van de hoofdgebruiker.

MedistarHet Belgische bedrijf Medistar heeft een kaartje ontwikkeld waarmee je je medisch dossier voortaan altijd bij je draagt. In geval van nood heeft de behandelende arts via de QR-code op de Medistar International-kaart onmiddellijk toegang tot al je gegevens. Ook in het buitenland, want de informatie is beschikbaar in zes talen. Volgens de bedenkers zou het kaartje op een dag weleens je leven kunnen redden.

De Medistar International-kaart is in principe bedoeld voor iedereen: zakenlui die vaak naar het buitenland reizen, het gepensioneerde stel dat in Benidorm is gaan wonen (en de taal niet spreekt), de kinderen die binnenkort voor een weekje op kamp vertrekken, … Bij ziekte of een noodgeval hoeft een dokter met z’n smartphone alleen maar even de QR-code op het kaartje te scannen om toegang te krijgen tot je dossier. Zo kent hij meteen je bloedgroep, medische achtergrond, eventuele allergieën of intoleranties voor bepaalde geneesmiddelen en de gewoonlijke behandeling bij gekende klachten. Daarnaast kan de kaart bijvoorbeeld ook je laatste elektrocardiogram of hospitalisatieverslag bevatten, net als een lijst van personen die in geval van nood gecontacteerd moeten worden.

Reacties

Related Posts with Thumbnails