Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 26 juli 2011 door De Tijd

Belg surft snel - maar betaalt veel

Breedband Bijna nergens ter wereld kan zo snel op het internet gesurft worden als in België. Ons land prijkt op de negende plaats in een nieuw wereldwijd overzicht van de Amerikaanse technologiegroep Akamai. Die houdt vanop haar wereldwijde servers netjes in de gaten hoe snel residentiële klanten gegevens van het internet kunnen plukken. In ons land gaat dat tegenwoordig aan een gemiddelde snelheid van net iets meer dan 6 megabit per seconde (mbps). Anders gezegd: de gemiddelde Belgische surfer doet er net geen 5 seconden over om een mp3-bestand van 3 minuten binnen te halen.

Inhaalbeweging

De acht landen waar het sneller gaat kan je grotendeels als de 'usual suspects' bestempelen. De top-5 bestaat immers uit respectievelijk Zuid-Korea, Hongkong, Japan, Nederland en - enigszins verrassend - Roemenië. Azië blijft duidelijk een breedbandparadijs want in het hypergeconnecteerde Zuid-Korea ligt de gemiddelde surfsnelheid op niet minder dan 14,4 mbps. Ons land is wel aan een inhaalbeweging bezig: tussen de laatste drie maanden van 2010 en het eerste kwartaal van dit jaar steeg de gemiddelde snelheid met 11 procent, sneller dan het wereldwijde gemiddelde van 9,7 procent.

Dat laatste heeft vooral te maken met het feit dat de echt trage verbindingen zo goed als verdwenen zijn in ons land. In een andere rangschikking kijkt Akamai bijvoorbeeld naar de penetratie van aansluitingen met een snelheid van 5 megabit of meer per seconde - net genoeg om films in hoge resolutie te bekijken. Daar blijkt ons land al een vijfde plek veroverd te hebben, met een percentage van 52%. Meer dan de helft van de Belgische gezinnen surft dus met een 'extra brede' aansluiting. Alleen Zuid-Korea, Nederland, Japan en Hong Kong doen beter.

Duur

België tuimelt echter als het gaat over de prijzen van die aangenaam snelle verbindingen. Hoewel Akamai daar geen cijfers over geeft, laat een blik op de jongste statistieken van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) duidelijk zien hoe duur onze verbindingen wel zijn.

De OESO bekeek de prijs per megabit in 34 landen de laatste keer in september van vorig jaar en plaatste België toen op een 23ste plek als er rekening gehouden wordt met de minimumprijzen per land. Opvallend: topper Zweden heeft zowel de goedkoopste als de duurste prijzen per megabit. "Voor veel landen geldt dat de allerlaagste prijs per mbps slechts bereikt wordt bij semi-professionele abonnementen die voor gewone surfers niet altijd betaalbaar zijn," zo klinkt het in een reactie van Telenet. De Mechelse provider zegt de studies van de OESO zelf nauwgezet in de gaten te houden en nuanceert de kritiek als zouden surfers in ons land te veel betalen.

Middenmoot

Uit de OESO-cijfers blijkt verder nog dat België qua maximumprijzen per megabit in de middenmoot scoort: 15 landen zijn duurder terwijl de maximumfactuur in 18 landen lager ligt.

Wie daarentegen kijkt naar de mediaan vindt ons land terug op een al meer hoopgevende 12de plek. Onder de 8 landen die Akamai in zijn rangschikking boven België plaatste zijn er 3 geen lid van de OESO en dus niet in het prijzenoverzicht opgenomen.

De OESO-studie laat daarnaast ook duidelijk zien hoe aansluitingen met een datalimiet stilaan verdwenen zijn in de westerse wereld. In België worden ze op heel wat courante abonnementen nog wel toegepast en zijn ze vaak een stuk strenger dan in veel andere markten.

Breedband Bijna nergens ter wereld kan zo snel op het internet gesurft worden als in België. Ons land prijkt op de negende plaats in een nieuw wereldwijd overzicht van de Amerikaans technologiegroep Akamai. Die houdt vanop haar wereldwijde servers netjes in de gaten hoe snel residentiële klanten gegevens van het internet kunnen plukken. In ons land gaat dat tegenworodig aan een gemiddelde snelheid van net iets meer dan 6 megabit per seconde (mbps). Anders gezegd: de gemiddelde Belgische surfer doet er net geen 5 seconden over om een mp3-bestand van 3 minuten binnen te halen.

Reacties

Related Posts with Thumbnails