Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 2 mei 2011 door Michel van der Ven

Zo vind je je gestolen camera (misschien) toch nog terug

Stolencamera Wist je dat er in een digitale foto een serienummer verstopt zit dat uniek is voor jouw camera? Wij eerlijk gezegd niet, totdat we de webdienst Stolen Camera Finder ontdekten. De bedenkers van de site maken zich sterk dat dit serienummer je naar de dief van je camera kan leiden, mocht het toestel onverhoopt gestolen worden.

Eerst even de technische kant van het verhaal. Telkens je een digitale foto maakt ‘injecteert’ de camera automatisch een klein databestandje in het beeld. Die zogeheten EXIF-file (Exchangeable Image File Format) bevat onder meer het merk van je camera, datum en tijdstip van opname, de gebruikte sluitertijd, belichtingscompensatie, eventuele gps-coördinaten en tal van andere gegevens. Sommige toestellen (en klik hier voor de lijst van cameramerken en -modellen) slaan ook een intern serienummer in de EXIF-file op, dat onlosmakelijk verbonden is met jouw fototoestel. Stolen Camera Finder probeert dat serienummer te achterhalen en struint vervolgens het web af naar kiekjes met hetzelfde serienummer die onlangs zijn gepubliceerd. Als die gevonden worden, is de kans groot dat ze door de dief zijn gemaakt, of door de persoon aan wie de camera is doorverkocht. Stap met die gegevens naar de politie, en de kans is groot dat je je toestel snel weer terug krijgt.

Om Stolen Camera Finder in de EXIF-file van een foto te laten kijken, bezoek je de site best met Firefox of Chrome. Alleen met die browsers verschijnt er een drag & drop-veld in beeld, waar je het kiekje (het moet een jpeg zijn) eenvoudigweg heen kan slepen. Dat is overigens geen garantie voor succes, want als de foto op een of andere manier bewerkt is, durft Stolen Camera Finder zich al eens verslikken in het bestand. Voor een goede tweede opinie kun je in zo’n geval een beroep doen op Jeffrey’s EXIF Viewer: upload je foto naar deze site, wacht tot alle EXIF-data in beeld verschijnen en zoek vervolgens op ‘serial’. Als dat trefwoord gevonden wordt op de pagina, dan staat het serienummer daar meteen naast.

Zodra je het serienummer kent kun je je fototoestel op Stolen Camera Finder als gestolen of verloren opgeven. Mocht er op het internet daarna een foto opduiken met het serienummer van jouw toestel, dan stelt de website je daar per e-mail van op de hoogte. Hoe (grondig) Stolen Camera Finder het web screent is niet meteen duidelijk. Wel claimt de site dat de database intussen meer dan één miljoen serienummers bevat, die nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Stolencamera Wist je dat er in een digitale foto een serienummer verstopt zit dat uniek is voor jouw camera? Wij eerlijk gezegd niet, totdat we de webdienst Stolen Camera Finder ontdekten. De bedenkers van de site maken zich sterk dat dit serienummer je naar de dief van je camera kan leiden, mocht het toestel onverhoopt gestolen worden.

Eerst even de technische kant van het verhaal. Telkens je een digitale foto maakt ‘injecteert’ de camera automatisch een klein databestandje in het beeld. Die zogeheten EXIF-file (Exchangeable Image File Format) bevat onder meer het merk van je camera, datum en tijdstip van opname, de gebruikte sluitertijd, belichtingscompensatie, eventuele gps-coördinaten en tal van andere gegevens. Sommige toestellen (en klik hier voor de lijst van cameramerken en -modellen) slaan ook een intern serienummer in de EXIF-file op, dat onlosmakelijk verbonden is met jouw fototoestel. Stolen Camera Finder probeert dat serienummer te achterhalen en struint vervolgens het web af naar kiekjes met hetzelfde serienummer die onlangs zijn gepubliceerd.

Reacties

Related Posts with Thumbnails