Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 8 april 2010 door De Tijd

Organiseer je digitale foto's netjes op datum

Lens Ook het huis rondgerend eind maart om alle klokken een uur vooruit te draaien? Misschien ben je er dan toch nog een vergeten: die in je digitale camera. Bijna elk fototoestel schrijft namelijk een hoop gegevens (de zogenaamde EXIF-data) weg in de jpg-bestanden die het produceert, waaronder de datum en het uur van opname. Je kan er dus maar beter voor zorgen dat ook daar het juiste uur weergegeven wordt. Temeeer omdat je op basis van die gegevens je (uit de kluiten gewassen) fotocollectie in toom kan houden.

Een programma als Picasa baseert zich bijvoorbeeld op de EXIF-data om beelden automatisch in mapjes in te delen en je toe te laten een foto van een bepaalde datum snel terug te vinden. Allemaal erg handig, maar achter de schermen - op je harde schijf - blijven de bestanden natuurlijk gewoon img_xxxx.jpg of iets dergelijk heten.

Tenzij je ze even door Namexif haalt, een piepklein gratis stukje software dat zich met veel overtuiging van zijn enige taak kwijt: het hernoemen van jpg bestanden op basis van de datum en het uur waarop de foto genomen werd. Img_1234.jpg wordt zo bijvoorbeeld 2010-04-08-16:32:09.jpg. Hoe de namen er precies uitzien kan je voor een stuk zelf bepalen, het is zelfs mogelijk om per groep foto's nog een extra term aan de naam toe te voegen, kwestie van bijvoorbeeld de naam van een evenement of een reisbestemming in de bestandsnaam te plaatsen. Je zult merken dat Namexif datums koppig op zijn Amerikaans schrijft (met dus eerst het jaar, en de maand voor de dag), maar dat heeft vooral als reden dat de bestanden op die manier steeds chronologisch staan, ook wanneer ze in Windows alfabetisch gerangschikt worden.

Ook het huis rondgerend eind maart om alle klokken een uur vooruit te draaien? Misschien ben je er dan toch nog een vergeten: die in je digitale camera. Bijna elk fototoestel schrijft namelijk een hoop gegevens (de zogenaamde EXIF-data) weg...

Reacties

Related Posts with Thumbnails