Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 17 maart 2010 door De Tijd

Google plant tv-offensief

Google_TV_ad Eens kijken: hebben we het deze week in T-zine al gehad over Google? Inderdaad, al twee keer zelfs. Toch kunnen we niet anders dan het nog maar eens over het Californische internetbedrijf, want daar zou men nu ook plannen koesteren om ons tv-scherm te veroveren.

Het verhaal staat te lezen in de New York Times en spreekt van testen die momenteel lopen. Zijn die succesvol dan zou Google TV binnenkort al in de VS van start kunnen gaan. Google werkt ervoor samen met Intel, Sony en Logitech. Bedoeling is een aantal typische smartphone applicaties naar het televisiescherm te brengen, met uiteraard het mobiele besturingsysteem Android als kloppend hart. Net zoals Apple softwareontwikkelaars voor iPhone naar de iPad wil lokken, zou Google proberen heel wat Android-programmeurs de stap naar het grote scherm te laten zetten. Verwacht je dus bijvoorbeeld aan een Twitter-client voor je tv, een applicatie om te kijken welke bus of tram je nu weer moet nemen en natuurlijk ook de Google zoekmachine en de mogerlijkheid YouTube-filmpjes te bekijken. En uiteraard zal ook de reclame op je scherm straks door Google verkocht kunnen worden.

De partners die de New York Times opsomt zitten uiteraard niet toevallig mee in het project. Zo hoopt chipmaker Intel ook op de tv-markt voet aan de grond te krijgen; daar worden nu nog vooral chips van gespcialiseerde bedrijven als Broadcom en Sigma Designs gebruikt. Intel zou die liever vervangen zien door zijn laptop-chips. Van Logitech is geweten dat het bedrijf aangepaste afstandbedieningen en draadloze toetsenborden zou kunnen leveren, terwijl Sony volgens de krant wel eens onder een nieuw merk een reeks internet-tv's zou kunnen leveren. Omdat de software echter werkt volgens het openbronnenprincipe, hebben ook andere bedrijven er toegang toe.

Google TV moet je overigens niet direct in ons land verwachten, al was het maar omdat Google eerst nog deals moet afsluiten met lokale tv-huizen en filmbedrijven die hun content voor het nieuwe platform beschikbaar moeten stellen.

Eens kijken: hebben we het deze week in T-zine al gehad over Google? Inderdaad, al twee keer zelfs. Toch kunnen we niet anders dan het nog maar eens over het Californische internetbedrijf, want daar zou men nu ook plannen koesteren...

Reacties

Related Posts with Thumbnails