Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 22 maart 2010 door De Tijd

Google omzeilt Chinese censuur via Hongkong

Logo_cn Google heeft dan toch eindelijk de daad bij het woord gevoerd en is gestopt met het censureren van de zoekresultaten op zijn Chinese site. Het bedrijf stuurt sinds vanavond bezoekers van zijn eigenlijke Chinese site Google.cn door naar Google.com.hk, de zoekmotor die Google in Hongkong uitbaat en waarop geen censuur hoeft toegepast te worden.

De ingreep volgt op een maanden durend conflict tussen Google en de Chinese regering waarbij die laatste beschuldigt wordt van het (laten) kraken van een aantal e-mailaccounts van mensenrechtenactivisten. Eerst klonk het nog dat het Amerikaanse internetbedrijf het land volledig zou verlaten, maar zover komt het voorlopig niet. Google blijft met een verkoops- en een onderzoeksteam in China aanwezig en zorgt met de technische doorverwijzing naar Hongkong voor een subtiele oplossing die tegelijkertijd ook de dubbelzinnige houding van de Chinese regering in de verf zet.

'Deze aanpak is een logisch antwoord op de uitdagingen die we voorgeschoteld kregen', schrijft het bedrijf in een blogpost. 'Het is perfect legaal en moet de toegang van Chinese gebruikers tot informatie gevoelig verbeteren. We hopen dat de Chinese overheid onze ingreep aanvaard, al beseffen we dat ze op elk moment de toegang tot de website kunnen blokkeren.'

Of de oplossing van lange duur zal zijn, valt inderdaad nog af te wachten. Peking heeft alvast alle mogelijkheden in handen om Google.com.hk vanuit het Chinese vasteland onbereikbaar te maken. Welke diensten van het Amerikaanse bedrijf voor Chinese surfers nog beschikbaar zijn toont deze speciale webpagina.

Google heeft dan toch eindelijk de daad bij het woord gevoerd en is gestopt met het censureren van de zoekresultaten op zijn Chinese site. Het bedrijf stuurt sinds vanavond bezoekers van zijn eigenlijke Chinese site Google.cn door naar Google.com.hk, de...

Reacties

Related Posts with Thumbnails