Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 4 februari 2010 door De Tijd

Niet op Facebook? Toch kent de site je beter dan je zou denken

Facebooklogo Misschien heb je lang geleden beslist dat je liever niet meedoet met Facebook. Toch zul je er maar moeilijk kunnen aan ontsnappen. Want de site verzamelt wel degelijk gegevens over jou.

Zo moet je zeker niet verbaasd opkijken wanneer je van een vriend of een vage kennis een uitnodiging voor Facebook krijgt waarin je meteen ook wordt uitgelegd dat de volgende 10 vrienden van je de site al gebruiken. Vanwaar komt die informatie vroeg het Duitse computertijdschrift c't zich af. Het antwoord is eenvoudiger, maar misschien ook verontrustender dan je zou vermoeden.

Facebook is immers een kampioen in het verzamelen en linken van kleine stukjes informatie. Maakt iemand een account aan op de site, zal hij in een van de laatste stappen van het inschrijvingsproces de mogelijkheid krijgen om meteen al vrienden toe te voegen aan de hand van zijn adresboek op Hotmail of Gmail. Dat hele adresboek wordt uiteraard naar Facebook gestuurd om naast de bestaande ledenlijst te leggen, maar blijft daarna in principe bewaard. Sta je dus ergens in een adresboek van een Facebookgebruiker heeft de site alvast ook jouw adres en kunnen er volop links gelegd worden tussen de personen die jij kent, vrienden die je gemeenschappelijk hebt met andere gebruikers en ga zo maar verder.

Bovendien maakt Facebook er geen geheim van dat ook zoekopdrachten bijgehouden en geanaliseerd worden. Het kan dus best zijn dat je in de database van het bedrijf zit omdat iemand ooit gezocht heeft naar een eventueel profiel van jou. Ook al levert dat geen resultaat op, toch weet Facebook op die manier weer een stukje meer over jou. Zeker wanneer iemand ingaat op de suggestie van Facebook om gebruikers niet alleen via hun naam op te zoeken maar ook aan de hand van hun e-mailadres.

Facebook zelf vindt dat het aan de gebruikers is om voorzichtig om te springen met gegevens van vrienden, collega's of kennissen. Daarom biedt de site - enigszins verborgen - de mogelijkheid aan om de contacten die je ooit met Facebook gedeeld hebt weer te wissen. Hoe snel dat gebeurt, is niet meteen duidelijk, volgens de pagina kan het "een tijd" duren voor de gegevens echt gewist zijn.

Misschien heb je lang geleden beslist dat je liever niet meedoet met Facebook. Toch zul je er maar moeilijk kunnen aan ontsnappen. Want de site verzamelt wel degelijk gegevens over jou. Zo moet je zeker niet verbaasd opkijken wanneer je...

Reacties

Related Posts with Thumbnails