Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 23 oktober 2009 door De Tijd

Wat zijn de voor- en nadelen van Windows 7?

Win7 Microsoft likt zijn wonden na het kleine debacle van Windows Vista. Het besturingssysteem bleek voor veel gebruikers een stap achteruit en zette Bill Gates en de zijnen aan tot spoed bij de ontwikkeling van een opvolger, Windows 7. Die is sinds deze week op de markt. Wat is er goed aan en wat kan beter?

Windows Vista bleek een kleine mislukking voor Microsoft. Het besturingssysteem kwam niet alleen veel te laat op de markt, het was ook nog eens veel te gulzig op vlak van hardware. Resultaat: voor veel gebruikers was een upgrade naar Vista veeleer een stap achteruit omdat hun pc plots een stuk trager ging werken.

Voor wie de stap nog niet zette is er goed nieuws, want de opvolger is nu op de markt, heet Windows 7 en belooft alle fouten van Vista weer recht te zetten. Natuurlijk moet u opnieuw betalen (120 euro als u vandaag nog op Vista of XP draait) en is het helemaal niet zeker dat uw (oudere) computer nog wel overweg kan met Windows 7. En ook de veiligheidsproblemen van Windows zijn met '7' nog niet van de baan. Maar toch biedt het nieuwe besturingssysteem zeker enkele voordelen.

Time is money

Microsoft belooft dat er door een aantal kleine verbeteringen sneller gewerkt kan worden met Windows 7. Zo zou u sneller moeten kunnen switchen tussen verschillende programma's, bestanden sneller opsporen en minder tijd verliezen met vervelende vragen als 'Bent u zeker dat dit programma opgestart mag worden?'.

Slimmere stroomvreters

Computers zijn erg dom wanneer het gaat om de elektriciteit die ze verbruiken. Eén klein programma'tje dat op de achtergrond staat te draaien, maar nergens voor nodig is, kan verhinderen dat uw pc naar de slaapstand overschakelt en dus vrolijk stroom blijft verbruiken. Windows 7 zit gelukkig vol kleine trucjes die over enkele jaren uw elektriciteitsrekening toch stevig kunnen drukken.

Geen nieuwe printer

Windows Vista introduceerde een totaal nieuwe manier om om te gaan met drivers, de kleine stukjes software die ervoor zorgen dat uw hardware gebruikt kan worden. Dat hield onder meer in dat heel wat oudere printers plots niet meer werkten. Hoewel Windows 7 die niet opnieuw tot leven zal wekken, is het goede nieuws wel dat drivers voor Vista gewoon ook voor Windows 7 gebruikt kunnen worden. Het zorgt er op zijn minst voor dat u niet moet wachten tot de fabrikant van uw printer zijn drivers heeft aangepast.

Altijd verbonden

Windows 7 maakt het bovendien makkelijker om meerdere computers in huis met elkaar te verbinden via een lokaal netwerk. Wat onder Vista een hele calvarietocht was, zou onder Windows 7 zichzelf moeten wijzen. Door computers te verbinden kunnen printers en harde schijven gedeeld worden, zodat de aanwezige opslagcapaciteit bijvoorbeeld slimmer en goedkoper gebruikt kan worden.

En de nadelen?

Het is uiteraard niet allemaal rozengeur en maneschijn wat betreft Windows 7. Buiten het feit dat er bij het gebruik ervan ongetwijfeld nog bugs zullen opduiken en dat ook Windows 7 gevoeliger is voor virussen en booswichten dan Mac OS X of de verschillende Linux varianten, is er vooral slecht nieuws voor wie van XP naar '7' wil overstappen.

Met een schone lei

Windows 7 laat zich niet zomaar over uw bestaande configuratie installeren. Met andere woorden: het is een zaak van eerst uw harde schijf volledig leeg te maken om dan opnieuw met een schone lei te beginnen. Dat betekent ook dat u zelf zal moeten zorgen voor een goede back-up en voor het terugplaatsen van alle gegevens op hun juiste plaats.

Documenten die in het mapje 'My Documents' zitten, kan u uiteraard makkelijk via een usb-stick of een externe harde schijf overpompen, maar vergeet niet dat Windows XP ook gegevens bijhoudt over de geïnstalleerde programma's (bijvoorbeeld de instellingen ervan of de 'history' van uw browser) in bestanden die veel minder makkelijk te vinden zijn. Er komt dus flink wat puzzelwerk aan te pas.

Spelplezier verbrod

Met Windows 7 kunnen al uw oude programma's (lees: software voor XP) in elk geval blijven werken. Dat is sympathiek, maar de oplossing die Microsoft voorstelt, is nogal klungelig. Er wordt immers bij de installatie van Windows 7 een tweede, virtuele computer ingesteld die op Windows XP draait. Die kan u weliswaar opstellen zonder uw pc te moeten afsluiten of herstarten, maar het blijft een volledig afgescheiden systeem met eigen instellingen en installaties. Bovendien is zo'n virtuele pc niet echt in staat om alle eigenschappen van een echt Windows XP toestel na te bootsen. Het ontbreekt bijvoorbeeld aan de nodige hulpprogramma's als Direct X om games en sommige grafische programma's te kunnen draaien.

Microsoft likt zijn wonden na het kleine debacle van Windows Vista. Het besturingssysteem bleek voor veel gebruikers een stap achteruit en zette Bill Gates en de zijnen aan tot spoed bij de ontwikkeling van een opvolger, Windows 7. Die is...

Reacties

Related Posts with Thumbnails