Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 19 oktober 2009 door Kim Evenepoel

Illegale downloads brengen meer op dan legale

Download Een gedurfde stelling, nietwaar? De uitspraak is des te opvallender als je weet wie ze heeft gedaan. Ze komt van DigiRights Solutions, een Duitse firma gespecialiseerd in het opsporen en vervolgen van inbreuken op het auteursrecht op filesharing netwerken. Ze werd, niet toevallig, opgepikt door de gespecialiseerde blog TorrentFreak.

In een uitgebreide presentatie (jammer genoeg enkel in het Duits), sommen ze een aantal ontstellende cijfers op. Het bedrijf baseert zich op zijn eigen activiteiten, die erin bestaan om aanbieders van illegale bestanden - vooral muziek - op te sporen. Eenmaal geïdentificeerd, krijgen de overtreders een brief in de bus met daarin een eis tot schadevergoeding. Die tactiek wordt ook gebruikt door gelijkaardige organisaties als DigiProtect en Logistep.

Concreet wordt doorgaans een schadevergoeding van om en bij de 450 euro geëist. Daarvan blijft 80 procent bij het bedrijf, en 20 procent gaat naar de houders van de rechten op het illegaal verspreide materiaal in kwestie. Dat komt neer op 90 euro voor de artiesten.

En nu komt de ontstellende rekensom. DigiRights Solutions stelt dat het met zijn software 5.000 filesharers per maand, per titel kan traceren. Uit ervaring blijkt dat een kwart van de betrapte filesharers zonder meer de geëiste schadevergoeding ophoest. Dat betekent dat er ongeveer 1.250 keer 90 euro, oftewel 112.500 euro, naar de artiest gaat.

Om datzelfde bedrag te verdienen zou die artiest op een maand tijd aan 150.000 legaal gedownloade nummers moet geraken. Om een idee te krijgen van wat dat getal betekent: zoveel singles moet je in Duitsland verkopen om aan een gouden plaat te geraken.

Conclusie: de illegale downloadmarkt is voor de muziekindustrie een lucratievere activiteit dan de iTunes- en andere online muziekstores van deze wereld. Misschien verklaart dat meteen waarom de sector gewoon doorgaat met processen, in plaats van op zoek te gaan naar een structurele oplossing.

Een gedurfde stelling, nietwaar? De uitspraak is des te opvallender als je weet wie ze heeft gedaan. Ze komt van DigiRights Solutions, een Duitse firma gespecialiseerd in het opsporen en vervolgen van inbreuken op het auteursrecht op filesharing netwerken. Ze...

Reacties

Related Posts with Thumbnails