Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 29 oktober 2009 door Kim Evenepoel

België is helemaal mee met HD

Bluray Wij Belgen zitten helemaal vooraan in de trein van high definition televisie en, onvermijdelijk dan, Blu-ray. Dat is de conclusie die we moeten trekken uit een presentatie die werd georganiseerd door de Stichting Blu-ray Disc Promotie Benelux. Als dat de bron is worden wij, en vermoedelijk jullie ook, een tikkeltje wantrouwig.

Toch verdient die stelling om wat van dichterbij bekeken te worden. Het cijfermateriaal komt namelijk niet van henzelf, maar van marktonderzoekbureau GfK. Ik begraaf jullie liever niet onder een stroom statistisch materiaal, maar enkele cijfers illustreren heel duidelijk hoe sterk HD staat in ons land.

Eind dit jaar dit jaar zal 65 procent van de Belgische huishoudens minstens over een HD ready-toestel beschikken. Dat cijfer moet tegen eind 2010 oplopen tot 85 procent. De marktpenetratie van Blu-ray hinkt wat achterop, maar nog steeds volgens GfK zou eind 2010 1 op 5 Belgisch huishouden een of andere Blu-ray speler in huis moeten hebben.

Volgens Niels Leibbrandt, Europees voorzitter van de Blu-ray Disc Association, loopt België daarmee voor op het Europees gemiddelde. Absolute koploper blijft niettemin Groot-Brittannië, dat sneller op de trein is gesprongen omdat het land sneller toegang krijgt tot de Hollywoodproductie. Ook is het HD televisie-aanbod er al uitgebreider dan in ons land. De drempel voor Blu-ray is er dus lager.

Concurrentie

Toen Blu-ray definitief de strijd met HD DVD beslechtte, kreeg het formaat heel wat kritiek. Het zou een doodgeboren baby worden, aangezien de tijd van fysieke mediadragers voorbij was. De toekomst was voor VoD (Video on Demand) en downloadfilms. Dat leek aannemelijk, gezien het succes van onder meer Hulu in de VS.

Bluray versus de rest De realiteit blijkt echter anders. Volgens de grafiek die u hier ziet, blijkt dat alternatieve videoformaten weliswaar aan belang winnen, maar nog niet in die mate dat ze fysieke dragers snel uit de markt gaan spelen. Dat heeft onder meer te maken met technische beperkingen - gebrek aan bandbreedte om full hd-video via het internet af te spelen - en volgens de mensen van de Blu-ray Disc Association met psychologisce redenen. Wij consumenten zouden nog te graag een fysiek schijfje in handen willen hebben.

Of dat laatste echt het geval is, moet u voor uzelf uitmaken. Ik ben alvast blij dat ik nog even verder kan bouwen aan mijn Blu-raycollectie.

Wij Belgen zitten helemaal vooraan in de trein van high definition televisie en, onvermijdelijk dan, Blu-ray. Dat is de conclusie die we moeten trekken uit een presentatie die werd georganiseerd door de Stichting Blu-ray Disc Promotie Benelux. Als dat de...

Reacties

Related Posts with Thumbnails