Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 2 september 2009 door Michel van der Ven

Blaas je foto's op zonder kwaliteitsverlies

Smilla Je kent het probleem wel; iemand mailt je een foto, maar een overijverig mailprogramma heeft het beeld dusdanig verkleind dat het eigenlijk niet meer geschikt is om af te drukken. Voor foto’s op websites geldt vaak hetzelfde verhaal: te klein om te printen, laat staan om uit te vergroten. Pech gehad? Niet als je SmillaEnlarger installeert.

Als je een gewoon beeldbewerkingsprogramma gebruikt om een petieterige foto te vergroten, dan maak je de onnauwkeurigheden en storingen in het beeld (gekartelde randen, jpeg-artefacten) eigenlijk alleen maar erger. SmillaEnlarger krijgt echter voor elkaar wat zelfs Photoshop niet lukt: kleine foto’s met een veel te lage resolutie ‘opblazen’ tot bruikbare beelden die je desgewenst zelfs op groot formaat kan afdrukken. Om dat voor elkaar te krijgen creëert het programmaatje in de eerste plaats een heleboel extra beeldpunten (je kan het origineel tot wel 3000 procent vergroten). Tegelijkertijd laat SmillaEnlarger allerlei complexe algoritmes op de foto los die - elk op hun eigen manier – de kwaliteit van het beeld verbeteren; het ene algoritme filtert de ruis uit de foto, het andere zorgt voor meer vloeiende randen, et cetera.

In de meeste gevallen zorgen de standaardinstellingen van SmillaEnlarger voor prima resultaten. Je kan echter ook handmatig spelen met parameters als scherpte, ruis en dithering. Met een druk op Preview krijg je meteen het effect te zien. Tevreden? Klik dan op Enlarge en Save om de verbeterde foto te bewaren.

SmillaEnlarger is gratis te downloaden voor Windows en Mac.

Je kent het probleem wel; iemand mailt je een foto, maar een overijverig mailprogramma heeft het beeld dusdanig verkleind dat het eigenlijk niet meer geschikt is om af te drukken. Voor foto’s op websites geldt vaak hetzelfde verhaal: te klein...

Reacties

Related Posts with Thumbnails