Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 28 augustus 2009 door De Tijd

Wat Facebook quizjes over je blootgeven

Fblogo "In welke wereldstad voel je je het best thuis?" "Met welk personage uit Friends kom je het meest overeen?" Het zijn maar enkele vragen die je als Facebook gebruiker voorgeschoteld krijgt. De site staat immers bol van dit soort vrijblijvende quizzen en testjes die zich bovendien vrolijk verspreiden omdat ze je uitnodigen ook vrienden te laten deelnemen.

Probleem blijkt echter dat de auteur van dit soort applicatie veel meer over je te weten komt dan je wel zou denken. Hij verzamelt uiteraard alle antwoorden en het uiteindelijke resultaat, maar krijgt van Facebook opvallend genoeg ook toegang tot zaken als je foto's of de commentaren die je bij andere vrienden achterlaat. Ook wanneer je die gegevens eigenlijk afgeschermd had.

Tot die conclusie komt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ACLU die via een eigen quizje op Facebook gebruikers wil sensibiliseren over het feit dat ze zomaar gegevens in het rond strooien.

Erger nog: de auteur krijgt ook de gegevens van je vrienden, zelfs wanneer die niet deelnemen aan de quiz. Met andere woorden: is een van je Facebook vrienden nieuwsgierig naar zijn ideale wereldstad, dan krijgt de man of het bedrijf achter die quiz inzage in jouw gegevens, zonder dat je zelf iets moet doen.

Kern van het probleem is dat Facebook andere privacy instellingen gebruikt voor je profiel dan voor de applicaties. In de standaard instellingen staat heel duidelijk dat applicaties die je vrienden gebruiken ook toegang krijgen tot jouw gegevens en staan de meeste items meteen ook aangevinkt. Enkel je geloofsovertuiging, seksuele voorkeuren en met wie je een relatie hebt worden niet doorgespeeld aan de quizjes waaraan je vrienden deelnemen. Het is dus zeker een zaak om in de privacy instellingen (subsectie Toepassingen) alle informatie uit te vinken.

"In welke wereldstad voel je je het best thuis?" "Met welk personage uit Friends kom je het meest overeen?" Het zijn maar enkele vragen die je als Facebook gebruiker voorgeschoteld krijgt. De site staat immers bol van dit soort vrijblijvende...

Reacties

Related Posts with Thumbnails