Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 30 juli 2009 door Michel van der Ven

Machtigingen op? Laat iTunes je luisterplezier niet bederven

Itunesstore Dat Apple geen beveiligde liedjes meer verkoopt in de iTunes Store betekent niet dat alle DRM-problemen plots de wereld uit zijn. De nummers die je in het verleden kocht hebben immers wel nog steeds een kopieerbeveiliging, waardoor je ze bijvoorbeeld maar op vijf computers kan afspelen. Dat lijkt genoeg, totdat het noodlot toeslaat; een crash of zelfs een simpele vergetelheid blijken immers al voldoende om een machtiging kwijt te spelen. Gelukkig is er een achterdeurtje om alle machtigingen weer te ‘resetten’.

Om beveiligde iTunes-nummers af te kunnen spelen, moet je je computer, of dat nu een Mac of een Windows-pc is, via het programma iTunes een zogeheten machtiging geven. Als je een desktop-pc en een notebook hebt en je wilt op beide toestellen muziek beluisteren, ben je dus al twee machtigingen kwijt. Draai je op die desktop-pc Windows XP en Vista naast elkaar, dan vergt dat ook weer een extra machtiging. Net als de huisgenoot die op zijn/haar ‘helft’ van de computer naar de songs wil luisteren die via jouw account zijn aangeschaft. Maar goed, zelfs in deze situatie zijn vijf machtigingen nog steeds ruim voldoende.
Anders wordt het wanneer één van de computers het definitief begeeft of zodanig crasht dat het besturingssysteem opnieuw geïnstalleerd moet worden. In dat geval is er namelijk geen gelegenheid meer om de computer de deauthorizen en ben je één van je machtigingen onherroepelijk kwijt. Of wat minstens zo vaak voorkomt: je verkoopt je computer, en komt pas achteraf tot de ontdekking dat je vergeten bent om de machtiging in te trekken. Zo kan het gebeuren dat je op een dag een nieuwe computer in gebruik neemt, die je doodleuk vertelt dat al je iTunes-machtigingen zijn opgesoupeerd.

Onze eerste tip is dan ook: vergeet de iTunes-machtiging van je computer niet in te trekken wanneer je het toestel verkoopt of weggeeft. Dat doe je als volgt:

• Start iTunes op.
• Kies in het menu Store voor Trek machtiging computer in…
• Geef het wachtwoord van je Apple-account in en klik op Trek machtiging in om je actie te bevestigen.
Ook wanneer je een belangrijke upgrade doorvoert aan je pc of Mac (extra RAM, grotere harde schijf, etc) wordt aangeraden om de machtiging van je computer (tijdelijk) in te trekken. De kans bestaat immers dat het toestel als een nieuwe computer wordt beschouwd, die opnieuw moet worden gemachtigd. Op dat moment is het te laat om de oorspronkelijke machtiging ongedaan te maken.

Is het onheil al geschied (er zijn geen machtigingen meer over), dan biedt deze tweede tip soelaas. Apple stelt je namelijk in staat om de machtigingen van al je computers te ‘resetten’. Opgelet: de mogelijkheid wordt enkel getoond als alle beschikbare machtigingen in gebruik zijn. Bovendien kan je maar één keer per jaar gebruik maken van deze functie.

• Zorg ervoor dat je bent aangemeld bij de iTunes Store en klik in iTunes rechtsboven op de knop met je accountnaam.
• Klik op Toon account.
• Druk in je accountinformatie op de knop Machtiging voor alle intrekken.

Daarna kun je al je computers uiteraard een nieuwe machtiging geven, tot het aantal van vijf toestellen opnieuw bereikt is.

Dat Apple geen beveiligde liedjes meer verkoopt in de iTunes Store betekent niet dat alle DRM-problemen plots de wereld uit zijn. De nummers die je in het verleden kocht hebben immers wel nog steeds een kopieerbeveiliging, waardoor je ze bijvoorbeeld...

Reacties

Related Posts with Thumbnails