Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 14 juli 2009 door Kim Evenepoel

Herbeleef de maanlanding van 1969 in realtime

Maanlanding Veertig jaar geleden nam de mensheid een grote sprong voorwaarts. Op 20 juli huppelden twee Amerikaanse astronauten, Neil Alden Armstrong en Edwin Eugene 'Buzz' Aldrin, rond op het maanoppervlak, meer bepaald de Mare Tranquillitatis of Zee der Rust. De VS, toen nog in volle Koude Oorlog met de Sovjets, schoten daarmee de hoofdvogel van de 'Space Race' af, nadat de Russen een aantal tussensprinten hadden gewonnen (de satelliet Spoetnik en de ruimtehond Laika).

De aftrap voor de ruimtemissie van Apollo 11 was eerder al gegeven. Op 12 september 1962 beloofde toenmalig Amerikaans president John F. Kennedy dat de mens nog in datzelfde decennium naar de maan zou reizen. De volledige toespraak kan u in onderstaand filmpje beluisteren.Zeven jaar later was het dan zover. Na de succesvolle lancering met een Saturn V-raket en een reis van vier dagen, sprak Neil Armstrong zijn gevleugelde woorden:De commentaren op YouTube op bovenstaand filmpje zijn bij momenten van een bedroevend laag niveau. Non-believers genoeg, die menen dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden en volledig in scène werd gezet. Ik behoor niet tot die groep, en ik vind het jammer dat ik het niet heb mogen meemaken. De grootste ruimteverwezenlijking van 'mijn' tijd is het internationaal ruimtestation ISS. Dat is ook een grote verwezenlijking, maar het heeft toch niet dezelfde magie als een maanlanding.

De presidentiële bibliotheek en museum van JFK maakt het nu echter mogelijk om de opwinding van de Apollo 11-missie te herbeleven. Op de prachtig uitgewerkte website wechoosethemoon.org is de klok al aan het aftellen. Vanaf dan zal de website elke fase van de missie, zoals ze in 1969 verliep, opnieuw online af te spelen. Alles kan gevolgd worden via Twitter, Facebook en MySpace, en je kan ook een desktopwidget downloaden.

Dit wordt de komende dagen mijn favoriete website.

Veertig jaar geleden nam de mensheid een grote sprong voorwaarts. Op 20 juli huppelden twee Amerikaanse astronauten, Neil Alden Armstrong en Edwin Eugene 'Buzz' Aldrin, rond op het maanoppervlak, meer bepaald de Mare Tranquillitatis of Zee der Rust. De VS,...

Reacties

Related Posts with Thumbnails