Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 1 juli 2009 door De Tijd

Echt of fake? Het net vertelt het je

Snopes Het was me het weekje wel vorige week. Niet alleen Yasmine en Michael Jackson verlieten ons, ook Harrison Ford kwam om het leven. Hij viel van een klif tijdens de opnames van zijn nieuwe film. Ook Jeff Goldblum is trouwens dood, ook al van een klif gevallen. En dan was er nog Natalie Portman, zij viel van een klif... Wacht even, dat kan natuurlijk niet kloppen. Gelukkig is het verhaal van Ford, Goldblum en Portman fake, een vals gerucht dat via kanalen als mail en Twitter angstvallend snel de ronde deed. Maar hoe scheidt je op het net waarheid van fictie? Een site als Snopes.com kan helpen.

Snopes is wat je in het Engels een 'labor of love' zou noemen, een site die al jaren meedraait en met veel gevoel voor precisie door amateurs in elkaar gestoken wordt. Op de site vind je ondertussen een indrukwekkende lijst (internet)geruchten en 'broodje aap' verhalen die vakkundig ontleed worden. Dat levert de stempel 'correct', 'fake' of - in twijfelgevallen - 'onmogelijk te achterhalen' op, telkens geïllustreerd met rake argumenten en natuurlijk de nodige bronnen. Kwestie van verspreiders van dit soort geruchten duidelijk van antwoord te kunnen verzien.

Zoeken kan op categorie of op trefwoord. Echt Vlaamse verhalen zul je er niet aantreffen, al valt op hoe ook Amerikaanse verzinsels via een vertaling en een aanpassing in onze mailboxen terechtkomen. De site bevestigt overigens het idee dat de waarheid soms de fictie overtreft. Zo blijkt - om het bij het wereldje van de acteurs te houden - dat Charlie Chaplin ooit een wedstrijd voor Chaplin lookalikes... verloor.

Het was me het weekje wel vorige week. Niet alleen Yasmine en Michael Jackson verlieten ons, ook Harrison Ford kwam om het leven. Hij viel van een klif tijdens de opnames van zijn nieuwe film. Ook Jeff Goldblum is trouwens...

Reacties

Related Posts with Thumbnails