Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 17 juni 2009 door De Tijd

Op reis? Zo blijf je bereikbaar

Hangmattelefoon Natuurlijk, je gaat op vakantie om even weg te zijn uit de dagelijkse drukte en sleur. Maar dat betekent meestal niet dat je je helemaal wil afsluiten van de buitenwereld. Hoe blijf je ook op je vakantieadres bereikbaar en online?

Via de telefoon

Goed nieuws voor wie binnen de EU blijft, want op 1 juli gaan de maximumtarieven voor gesprekken met de gsm vanuit een andere lidstaat naar België opnieuw omlaag. Voortaan betaal je nog maximum 43 cent per minuut voor buitengaande gesprekken, een telefoontje beantwoorden op je vakantieadres mag maximum 19 cent per minuut kosten, een sms 11 cent. Bovendien legt de EU de operatoren op dat ze per seconde moeten afrekenen, althans vanaf de 31ste seconde.

Toch is wie vaak naar dezelfde plek op vakantie trekt soms goedkoper uit met een voorafbetaald kaartje dat je ter plaatse koopt. Zo bel je bij Bouygues Telecom in Frankrijk al naar België voor 25 cent per minuut. Daar staat tegenover dat je wel eerst 25 euro moet neertellen voor een simkaart en dat bellers natuurlijk wel een gesprek naar een Frans gsm-nummer moeten neertellen. Of je met dit systeem bespaart hangt dus heel erg van je belgewoontes af.

Volledig gratis bellen kan met Skype (alleen naar andere Skype gebruikers) of met een systeem als VoipCheap (gratis naar vaste nummers in België, mits de aankoop van 12,5 euro belkrediet - waarvan je er 10 gewoon kunt opbellen, bijvoorbeeld om naar gsm-nummers te bellen). Voor Skype heb je natuurlijk een pc nodig, Voipcheap kan je via de site ook vragen om je te bellen op een vast nummer, tijdens het gesprek zelf heb je dus geen internetverbinding meer nodig.

Via het draadloze net

Een draadloze internetverbinding op de kop tikken is - zeker in dichtbevolkte gebieden - erg makkelijk geworden. Met software als NetStumbler zie je bovendien snel hoe sterk een signaal is en of je er zonder beveiliging opkan. Het snel even meesurfen op een open verbinding is natuurlijk verleidelijk, maar net omdat dit soort praktijken zich in een juridische grijze zone bevinden is het moeilijk te weten welke wetten je daarmee precies overtreedt.

Gelukkig wordt het tegelijkertijd steeds makkelijker om een gratis én legale hotspot te vinden, soms in ruil voor reclameboodschappen of de bestelling van een drankje. Een overzicht van gratis en betalende hotspots vind je op jiwire.com; de hotspots van free-hotspot.com - enkele honderden in heel Europa - zijn altijd gratis. Gewoon uitkijken naar bordjes of stickers op de deur kan natuurlijk ook.

Wie volledig 'onafhankelijk' het net opwil, kan beroep doen op een 3G-kaart of usb-stick die je in je laptop stopt. In België surf je daarmee redelijk voordelig op locatie, maar in het buitenland zijn de prijzen vaak exorbitant. Zo betaal je bij Mobistar (indien je kiest voor het abonnement Internet Everywhere) maar liefst 3,63 euro per megabyte. Dat maakt dat je om een attachment van 3 megabyte binnen te halen niet minder dan 10 euro mag neertellen.

Gelukkig zijn er speciale promoties en bundels te bestellen: datzelfde Mobistar verkoopt je immers 30 megabyte capaciteit in het buitenland voor de ronde som van 30 euro. Nog altijd niet spotgoedkoop, maar wanneer je onze tips van enkele weken terug opvolgt, heb je aan die 30 megabyte wel voldoende om een hele vakantie lang je mails te checken en af en toe informatie over je volgende bestemming op te zoeken.

Op cybercafé

Laat je je eigen laptop liever thuis, dan kan je bijna overal ter wereld in een cybercafé terecht. Vaak is zo'n gedeelde pc echter een heuse slangenkuil, want je weet maar nooit wie er voor jou welke software installeerde. In het slechtste geval loopt er dus op de achtergrond een programma mee dat je persoonlijke gegevens onderschept. Geef dus nooit je bankkaartnummer in op dit soort computers en verander na thuiskomt het wachtwoord van je webmail.

Beter nog: neem een usb-stick meer die je thuis gevuld hebt met de nodige 'draagbare programma's'. Die slaan hun gegevens volledig op het staafje op en laten dus geen sporen na. Gebruik je de draagbare versie van het mailprogramma Thunderbird bijvoorbeeld, dan hoef je niet eens je wachtwoord in te voeren en zet je 'keyloggers' dus buiten spel. Bovendien kan je - als je toch een eigen laptop bijhebt - je mails daarna offline lezen en beantwoorden. Ze staan immers gewoon op je usb-stick. De programma's kan je zelf installeren vanaf een site als Portable Apps, of je kiest meteen voor Liberkey, een bundel van meer dan 200 programma's.

Hoe zorg jij dat je op vakantie bereikbaar blijft? Of is je verlof net een technologie-vrije periode? Laat het ons weten in de reacties.

Natuurlijk, je gaat op vakantie om even weg te zijn uit de dagelijkse drukte en sleur. Maar dat betekent meestal niet dat je je helemaal wil afsluiten van de buitenwereld. Hoe blijf je ook op je vakantieadres bereikbaar en online?...

Reacties

Related Posts with Thumbnails