Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 14 april 2009 door Michel van der Ven

Maak lange webadressen ultrakort (en ontdek wie ze bezoekt)

Bitly Sommige URL’s zijn zo lang dat ze niet eens meer in de adresbalk van je browser passen. Op zich geen probleem, totdat je zo’n link met iemand wil delen. Veel mailprogramma’s verslikken zich in lange webadressen, en met Facebook of Twitter is het al helemaal onbegonnen werk om zo’n URL te sharen. Een populaire dienst om links in te korten is TinyURL, maar wij hebben sinds kort een boontje voor bit.ly, dat net iets meer in z’n mars heeft.

Weblinks inkorten met bit.ly kan op twee manieren: je plakt het lange adres in de daarvoor bestemde balk en drukt op Shorten of – en dat gaat een stuk sneller – je integreert de handige bookmarklet in je browser. In dat geval kun je de URL van elke site die je bezoekt met één druk op de knop inkorten.
Tot zover niks nieuws onder de zon, want TinyURL doet precies hetzelfde. Bit.ly gaat echter nog een stuk verder. Zo kan je een ingekort webadres, compleet met een woordje uitleg, ook onmiddellijk op Twitter en Facebook posten, of op mail zetten via Gmail of je gewone e-mailprogramma. Dat doe je via een tweede bookmarklet, die een speciale sidebar aan je browser toevoegt. Handig bekeken van de makers, want de belangrijkste reden om een webadres in te korten, is uiteindelijk omdat je die URL met iemand anders wilt delen, toch?

Een andere troef van bit.ly is dat je in real-time kunt volgen hoeveel ‘clicks’ je ingekorte URL’s scoren. De site houdt bijvoorbeeld keurig voor je bij hoe vaak je Facebook-vrienden naar het desbetreffende webadres zijn gesurft (doorgaans heb je daar het raden naar), maar laat evengoed zien of de ontvanger van je mail de doorgestuurde URL wel écht heeft bekeken. Verder kun je ook nog opvragen vanuit welke landen de site is bezocht en wat er zoal over die pagina is gezegd in de Conversations van Twitter en Friendfeed.

Bit.ly is uiteraard helemaal gratis, maar voor de geavanceerde features moet je je wel even (eenmalig) registreren.

Sommige URL’s zijn zo lang dat ze niet eens meer in de adresbalk van je browser passen. Op zich geen probleem, totdat je zo’n link met iemand wil delen. Veel mailprogramma’s verslikken zich in lange webadressen, en met Facebook of...

Reacties

Related Posts with Thumbnails