Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 31 oktober 2008 door De Tijd

Analoge tv maandag uit de ether

Oldtv In de nacht van zondag op maandag komt er definitief een einde aan de analoge etheruitzendingen van de VRT. De openbare omroep schakelt zijn bestaande signaal uit en gaat alleen digitaal verder. Antennekijkers die de uitzendingen willen blijven ontvangen, moeten mee overschakelen en zich een digitale ontvanger aanschaffen. Het gaat om een eenmalige investering van enkele tientallen euro's. Voor wie zijn televisiesignalen via satelliet, de telefoonlijk of de kabel ontvangt, verandert er niets.

Grootste nadeel van de overschakeling is dat in principe voor elk televisietoestel een digitale 'set top box' moet aangeschaft worden. Nieuwere televisietoestellen hebben die technologie meestal ingebouwd, zodat in de toekomst elk toestel geschikt zal zijn voor digitale etheruitzendingen.

Extra zenders

Naar schatting kijken zo'n 60.000 Vlamingen nog via de antenne, al gaat het vaak om extra toestellen of installaties in buitenverblijven. Wie vandaag al digitaal kijkt via de ether moet mogelijk wel zijn decoder opnieuw laten zoeken naar zenders, omdat de VRT in een aantal gebieden van frequentie verandert. Voor kijkers die hun signalen vanaf de zenders in Egem of Schoten ontvangen, is het bovendien nodig hun (buiten)antenne aan te passen omdat er van polariteit gewisseld wordt (verticale signalen in plaats van horizontale). Meer info over de wijzigingen vindt u op de speciale site van de Vlaamse overheid.

Overigens komt met de omschakeling voor het eerst ook het extra aanbod van Ketnet+ en Canvas+ via de ether beschikbaar. Eén+ volgt volgend jaar.

Moeizame omschakeling

België is lang niet het eerste land waar de analoge ethersignalen moeten wijken voor de digitale variant. Met name in Duitsland wordt in vele streken enkel nog digitaal gekeken. De omschakeling verliep vaak echter niet van een leien dakje, precies omdat heel wat kijkers slechts sporadisch via de antenne kijken.

Bovendien liepen heel wat informatiecampagnes mank zodat kijkers toch nog voor verrassingen kwamen te staan. Het onderstaande clipje illustreert alvast met een knipoog hoe 'makkelijk' de overschakeling voor sommige (Amerikaanse) kijkers wel is:

In de nacht van zondag op maandag komt er definitief een einde aan de analoge etheruitzendingen van de VRT. De openbare omroep schakelt zijn bestaande signaal uit en gaat alleen digitaal verder. Antennekijkers die de uitzendingen willen blijven ontvangen, moeten...

Reacties

Related Posts with Thumbnails