Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 9 september 2008 door T-zine NL

Zo verwijdert u werkelijk àlle overbodige files van uw pc

Ccleaner Het Windows-programma Schijfopruiming is weliswaar nuttig om wat extra ruimte op uw harddisk te creëren, voor een grondige schoonmaakbeurt schiet het schromelijk tekort. Daarvoor gebruikt u beter het gratis CCleaner dat zelfs korte metten maakt met ongebruikte files van Nero, Acrobat en tal van andere software. Bovendien wordt ook het Windows Register ontdaan van overbodige ballast, waardoor uw computer weer een tikkeltje sneller wordt.

De hoeveelheid digitale rommel die CCleaner weet op te sporen en te verwijderen is indrukwekkend. De software maakt daarbij een onderscheid tussen de overbodige bestanden van Windows zelf en overtollige data van third party software. In het Windows-gedeelte biedt CCleaner alle opties van Schijfopruiming, aangevuld met heel wat extra mogelijkheden. Bovendien kunt u zeer gedetailleerd bepalen welke gegevens wel en welke niet mogen worden gewist. Zo kunt u voor Internet Explorer bijvoorbeeld aangeven dat recentelijk ingevoerde webadressen behouden moeten blijven, terwijl cookies en tijdelijke internetbestanden verwijderd mogen worden. Veel schoonmaakopties zijn standaard al aangevinkt. U doet er dus goed aan om die instellingen eerst even te doorlopen, zodat er na de grote kuis ineens geen gegevens zijn verdwenen die u eigenlijk had willen behouden.

Klikt u op het tabblad Applicaties, dan zult u merken dat CCleaner automatisch een inventarisatie heeft gemaakt van alle (third party) programma’s op uw pc. Voor alternatieve browsers als Firefox en Safari kunt u wederom zeer nauwkeurig aangeven welke gegevens verwijderd mogen worden (cookies, cache, geschiedenis, ...). Voor programma’s als Google Earth, Photoshop, MS Office en dergelijke is er daarentegen maar één wisfunctie waarbij het bovendien niet altijd duidelijk is wat die precies doet. Hoewel er in principe weinig verkeerd kan gaan, kan het geen kwaad om bij twijfel even een kijkje te nemen in de online handleiding van CCleaner.
Sowieso is het een goede gewoonte om – voorafgaande aan een schoonmaakoperatie – even een back-up van uw systeem te nemen. Dat geldt zeker wanneer u de Registerfunctie van CCleaner wilt gebruiken, want sleutelen aan het Windows Register, in feite het hart van het besturingssysteem, is nooit helemaal zonder risico.

CCleaner omvat ook nog een functie om complete applicaties te verwijderen. Die lijkt maar weinig te verschillen van de geijkte Windows-methode (het regelpaneel Software in het Configuratiescherm), al verschijnt de lijst met programma’s wel beduidend sneller in beeld. Tot slot nog dit: bij de installatie wil CCleaner standaard de Yahoo! Toolbar installeren. Vergeet dus niet dat vinkje weg te halen als u dat niet wilt.

Michel van der Ven

Het Windows-programma Schijfopruiming is weliswaar nuttig om wat extra ruimte op uw harddisk te creëren, voor een grondige schoonmaakbeurt schiet het schromelijk tekort. Daarvoor gebruikt u beter het gratis CCleaner dat zelfs korte metten maakt met ongebruikte files van Nero,...

Reacties

Related Posts with Thumbnails