Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 9 juli 2008 door De Tijd

Wat kost surfen met de iPhone?

Iphone Goed nieuws voor verstokte internetters, want de iPhone komt naar ons land. Onderweg uw e-mail checken of even snel iets opzoeken wordt op die manier een stuk makkelijker. Maar hoeveel betaalt u nu eigenlijk voor een paar minuutjes mobiel surfen?

Vandaag circuleren er in ons land al zo'n 30.000 iPhones. Het cijfer is een schatting, want het toestel van Apple was tot nu toe eigenlijk niet te verkrijgen in ons land. Vanaf vrijdag komt daar verandering in, wanneer Mobistar begint met de officiële verkoop aan prijzen tussen de 525 en de 615 euro.

De mobiele operator, onderdeel van het Franse Orange, kondigt met veel trots aan dat het Apple's exclusieve partner voor België is. Dat woordje 'exclusief' slaat echter alleen op de verkoop van het toestel, want de Belgische wet verbiedt maatregelen om het gebruik van een gsm tot één netwerk te beperken. Met andere woorden: hoewel u straks naar een Mobistar winkel moet om een iPhone te kopen, kan u hem daarna wel met een abonnement van Proximus of Base gebruiken.

Het betekent meteen ook dat u maar best even de tarieven van de verschillende operatoren kunt vergelijken. Een overzicht van wat u zoal betaalt voor al dat mobiele surfplezier:

Proximus

De grootste operator van ons land laat je de keuze uit drie formules. De eerste twee zijn eigenlijk alleen geschikt voor erg occasionele surfers. U kan betalen per blok van 5 minuten, aan het exotische tarief van 0,4158 euro of per volume, aan 50 eurocent per 100 kilobyte die je binnenhaalt. Wie regelmatig naar zijn iPhone grijpt, zal met deze formules al snel voor verrassingen komen te staan. Het is moeilijk in te schatten hoeveel minuten u per maand al gesurft hebt, laat staan hoeveel kilobytes u daarbij verbruikt hebt.

Proximus biedt daarnaast een abonnement van 15 euro per maand, waarbij u recht hebt op 50 megabyte dataverkeer. Genoeg om dagelijks uw mails te checken en af en toe iets op te zoeken, maar nogal krap voor wie regelmatig naar sites als Google Maps of YouTube surft. Extra volume kost 0,09 euro per 100 kilobyte.

Mobistar

Mobistar wil u natuurlijk naast een iPhone ook graag een (data)abonnement verkopen. Daarom bundelt de operator zijn klassieke gsm-abonnementen voortaan met een aantal dataformules. Zo kan u voor 30 euro per maand 3 uur lang bellen en 200 megabyte aan gegevens overdragen. Hebt u al een spraakabonnement bij Mobistar betaal je voor de 200 megabyte 18 euro per maand.

Verder biedt het bedrijf ook gecombineerde abonnementen aan 45 euro (zes uur bellen, 500 megabyte data) en 60 euro (negen uur bellen en 1 gigabyte data). Eén megabyte extra kost telkens 2 cent.

Voor de echt gulzige surfers is er nog een formule met 2 gigabyte dataverkeer (zonder telefoongesprekken) aan 30 euro per maand. Wie boven zijn limiet komt, betaalt in dit geval wel 50 cent per begonnen megabyte. Alleen een data-abonnement afsluiten kan niet.

Base

Een buitenbeentje in dit verhaal, want hoewel de kleinste van de drie operatoren mobiel surfen mogelijk maakt, gebeurt dat niet via het snelle 3G-systeem. Het netwerk van Base valt onder de noemer '2.5G' (een halve generatie ouder met andere woorden dan de netwerken van Proximus en Mobistar) en biedt daardoor lagere snelheden.

Base rekent steeds af per volume. Wie af en toe surft betaalt 2,5 euro per megabyte, wie vaker op het internet gaat kiest best voor een bundel. U hebt de keuze uit een formule van 10 megabyte voor 5 euro per maand, 200 megabyte voor 10 euro of 2 gigabyte voor 25 euro. Die laatste formule is enkel beschikbaar voor abonnees, de andere bundels kunnen ook met een prepay-kaart gebruikt worden.

Conclusie

Vrije keuze is in dit geval een mooie zaak, want de drie operatoren hebben elk hun eigen plekje op de markt gevonden. Base lijkt zich met zijn lagere snelheden én tarieven vooral te richten op wie de luxe van mobiel internet apprecieert, maar geen nood heeft aan het neusje van de zalm. Omdat u de datadiensten kan gebruiken op een prepay-kaart kunt u de Base formules bovendien zonder verplichtingen uitproberen.

Proximus en Mobistar gaan wel de concurrentie 'op volle snelheid' aan, maar hanteren daarbij duidelijk andere doelgroepen. Proximus biedt met zijn tijdsformule soelaas voor wie twee of drie uur per maand mobiel op internet wil, terwijl Mobistar zich richt op de surfende veelvraten.

Raphael Cockx

[Via Netto]

Goed nieuws voor verstokte internetters, want de iPhone komt naar ons land. Onderweg uw e-mail checken of even snel iets opzoeken wordt op die manier een stuk makkelijker. Maar hoeveel betaalt u nu eigenlijk voor een paar minuutjes mobiel surfen?...

Reacties

@Nangy De 50 eurocent slaat voor alle duidelijkheid op de formule 'Mail&Surf' die al voor de lancering van de iPhone aangeboden werd. Die info is nog steeds correct.

De 2 cent per megabyte stond bij de publicatie van het arikel nog niet vast. Bedankt voor de info, ik zal ze toevoegen aan de tekst.

als ik op de sites van de operatoren kijk, wordt er bij de iPhone formules van Mobistar maar 2 eurocent per extra mega gerekend en niet 50 zoals in je artikel (wel 25 keer minder hé)

Hebt u die gevens ergens op de site gevonden? Wij vonden voor Proximus alleen de info die in het artikel verwerkt is. Let wel: we baseerden ons ook alleen op tarieven voor particulieren.

Beste,

misschien ook de al de prijzen van Proximus vermelden...
Ja kan voor 41.31€ 5GB per maand surfen... meerprijs per mb 0.0248€ en voor (ik dacht) 28-29€ 2GB...

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Related Posts with Thumbnails