Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 8 mei 2014 door Wim De Preter

Meer ‘eenheidsworst’ in Nederlandse kranten

NlkrantenDe kritiek op krantenuitgevers dat ze steeds minder exclusieve content genereren, is wel degelijk gegrond, althans in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek door het mediasoftwarebedrijf X-CAGO.

 ‘Nederlandse dagbladen geven steeds minder unieke content uit, en die trend versnelt zich’, schrijft de website Mediafacts.nl vandaag op basis van een onderzoek dat X-CAGO uitvoerde. Het bedrijf stelde op basis van een softwarematige analyse vast dat er in 2013 bij de Nederlandse dagbladen een toename was van 3,5% tot 4,5% van het aantal artikels met ‘niet uniek geschreven content’. Volgens Directeur Koos Hussem van X-CAGO is dat percentage in vergelijking met metingen uit voorgaande jaren ‘opvallend hoog’.

Verrast is Hussem niet: ‘De macht van krantenredacties neemt af. Veel regionale krantenredacties zijn opgedoekt, terwijl andere redacties fors zijn ingekrompen. Er is dus steeds minder capaciteit om unieke content te maken.’ Kranten lossen dat op door mee artikels over te nemen van We zien een toename van persbureaus zoals ANP en Novum, en door meer content te delen tussen verwante titels. ‘Niet alleen binnen een mediaconcern, maar steeds vaker ook tussen mediaconcerns’, aldus Hussem.

 Koos Hussem is één van de sprekers op het Mediafacts Uitgeverscongres op 5 juni in Utrecht.

Reacties

Onze blogs

Meer