Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 22 mei 2014 door Wim De Preter

Google-advertenties op uw thermostaat?

NestthermostaatVerschijnen er binnenkort Google-advertenties op  uw koelkast, uw thermostaat of allerlei andere toestellen? Dat is in elk geval wat Google doet uitschijnen in een kennisgeving aan de Amerikaanse beurscommissie SEC.

In het document, dat dateert van december maar pas nu publiek werd, oppert Google de mogelijkheid dat het advertenties zou kunnen tonen op voorwerpen als 'koelkasten, thermostaten, brillen en horloges, om slechts enkele mogelijkheden te noemen'. Google kocht onlangs het bedrijf Nest, dat digitale thermostaten en andere domoticaproducten maakt, en ontwikkelde ook de interactieve bril Google Glass.

Heeft Google zijn ziel nu dan echt helemaal verkocht aan de lokroep van de reclamedollars? Misschein (nog) noch niet helemaal. Het document heeft vooral een tactische bedoeling, zo weet de Wall Street Journal. Google probeert gewoon zoveel mogelijk argumenten aan te halen waarom het niet verplicht zou moeten worden om aparte cijfers te publiceren over de inkomsten die het haalt uit reclame op mobiele toestellen. De SEC had daarop aangestuurd, omdat die mobiele inkomsten een belangrijke blinde vlek zijn in de resultatenrekening van het internetbedrijf.

Maar Google ziet die publicatieverplichting dus niet zitten en haalt daarvoor alle mogelijke argumenten uit de kast. 'Vandaag adverteren we op mobiele toestellen, maar morgen misschien wel op allerlei andere gebruiksvoorwerpen. Dus heeft het geen zin om alleen cijfers te noemen voor mobiele toestellen alleen', redeneert het bedrijf.

Een woordvoerder van Google zegt dat het bedrijf nog in gesprek is met de SEC om 'de gebruikte bewoordingen in het document te duiden'. Het laatste woord over de kwestie is dus nog niet gezegd.

Reacties

Onze blogs

Meer