Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 6 maart 2014 door Ben Serrure

Verstrepen wil symbool bij 'native advertising'

Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen is bezorgd over de jongste trend in marketingland, de zogenaamd 'native advertising'. Dat is, kort door de bocht, reclame met een redactionele jas aan. Daarom pleit Verstrepen nu voor een symbool, vergelijkbaar met wat tv-zenders moeten tonen als er sprake is van product placement. 

'Native advertising' is een trend die is komen overwaaien uit de VS. Daar maken websites als Buzzfeed, The Atlantic of The Huffington Post al langer dan vandaag gebruik van de marketingmethode. In Belgiƫ is nieuwssite Newsmonkey de eerste die het model hanteert

Idee achter native advertising is dat consumenten steeds meer 'ad blockers' inschakelen - software die de advertenties in de browser simpelweg blokkeert. Om dat tegen te gaan hebben slimme marketeers native advertising uit hun mouw geschud: commerciƫle boodschappen die er uitzien als journalistieke content.

Printmedia kennen al langer het fenomeen van de 'publireportages', maar die zijn doorgaans goed te onderscheiden van redactionele content. Op heel wat - voorlopig dus vooral Amerikaanse - nieuwssites is dat onderscheid bij de zogenaamde 'advertorials' veel minder duidelijk. 

Newsmonkey duidt ook steevast duidelijk aan welke artikels  'gesponsord' zijn. Maar Verstrepen wil dus ingrijpen voor de situatie ontspoort. 'Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het artikel dat men leest in functie is van een merk en dus vertekend is', klinkt het. 'Mensen die in het mediawereldje zitten kunnen dergelijke nieuwsstukken er wel uit halen, maar andere mensen denken dat ze een objectief nieuwsbericht lezen.'

Daarom pleit Verstrepen nu voor een verplicht symbool als aanduiding, zoals dat nu al moet voor product placement op televisie. 

 

Reacties

Onze blogs

Meer