Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 17 maart 2014 door Wim De Preter

Marketeers willen budget verschuiven van tv en print naar online


WordcloudDe Belgische marketeers zijn van plan om hun budgetten in online reclame (inclusief zoekadvertenties) te verhogen, ten nadele van televisie en printmedia.

Volgens de jaarlijkse Marketing Survey van The House of Marketing en de Unie van Belgische Adverteerders (UBA) zijn Belgische marketingverantwoordelijken van mening dat consumenten een steeds groter deel van hun tijd doorbrengen op online media. En ze anticiperen daarop op dezelfde manier als ze de voorbije jaren hebben gedaan: door budgetten weg te halen bij de ‘klassieke’ media en meer in te zetten op online. Een grote meerderheid van netto 69 procent van de ondervraagden verwacht dat er meer reclamegeld op online zwal worden ingezet. 

Volgens de meeste ondervraagden zullen niet alleen kranten en tijdschriften daarvan de gevolgen voelen, maar ook televisie. Opmerkelijk, want tv–reclame leek de voorbije jaren nog relatief immuun voor de hogere investeringen in online media. Naast online zouden ook radioreclame en buitenreclame een toename van de investeringen mogen noteren.

De enquête toont aan dat heel wat marketeers met vragen zitten over de digitale transformatie die hun vak ondergaat. Bijna de helft (43%) geeft toe over onvoldoende mediakennis te beschikken om een efficiënt en effectief mediaplan te bouwen. Er is vraag naar nieuwe meetmethodes om de Return on Investment te meten van de verschillende reclamevormen .

‘Eigenlijk kunnen we het verschil niet meer maken tussen traditionele en digitale media’, merkt Simone Ruseler op, Knowledge Center Manager bij de UBA . ‘De nieuwe generatie maakt dit verschil niet meer. We moeten spreken over geïntegreerde media, waarbij de traditionele media worden verrijkt met digitale applicaties, of vice versa.’

Ook het gebruik van ‘Big Data’ – de enorme hoeveelheid consumentendata die online te vinden is - is een sterke trend in de marketingwereld, waarvan marketeers nog niet goed weten wat ze er mee aan moeten en kunnen. Volgens de enquête is 85% van de marketeers overtuigd dat Big Data vroeg of laat een impact zal hebben op hun bedrijf, maar toch is één derde er nog helemaal niet mee bezig.

‘Big Data is heel complex en duur en de gegevens zijn ook niet altijd compatibel met de interne gegevens’, zegt Karolien Vanhelden, marketingconsultant bij The House of Marketing. ‘ Marketeers kunnen beter eerst investeren in de analyse van de eigen cijfers en in het integreren van online met offline data, alvorens zich te storten op Big Data.’

Reacties

Onze blogs

Meer