Home Markten Live Netto Sabato

maart 2014

Geplaatst op 18 maart 2014 door Wim De Preter Reacties | Reageren

Fons Van Dyck en Bruno Rouffaer genomineerd voor Managementboek van het Jaar

De Vlaamse auteurs Fons Van Dyck en Bruno Rouffaer zijn met hun laatste boek genomineerd voor de prijs van ‘Managementboek van het Jaar’ in Nederland.

De prijs gaat uit van Managementboek.nl, een online boekhandel die in het genre gespecialiseerd is. Uit de shorlist van vijf boeken wordt de winnaar op 17 april bekendgemaakt, tijdens een gala in Amsterdam.

Fons Van Dyck, de strateeg van het Brusselse reclamebureau Think BBDO, kwam op de shortlist met zijn jongste opus ‘Reclame: dood of levend’. Hij geeft daarin een breed overzicht van de uitdagingen in het reclamevak, getoetst aan de beschikbare wetenschappelijke kennis. Zo probeert hij een antwoord te bieden op de vele vragen en onzekerheden waar marketeers vandaag de dag mee leven.

De andere Vlaamse genomineerde is de managementconsultant Bruno Rouffaer, met zijn boek ‘No Way’. De ondertitel van het boek luidt: ‘Vertrouwen, integriteit, nederigheid. Big Bad Boss era is over’. Rouffaer betoogt erin dat we behoefte hebben aan managers met een sterke emotionele, mentale en spirituele intelligentie. Beide Vlaamse boeken zijn uitgegeven bij LannooCampus.

Geplaatst op 17 maart 2014 door Wim De Preter Reacties | Reageren

Marketeers willen budget verschuiven van tv en print naar online


WordcloudDe Belgische marketeers zijn van plan om hun budgetten in online reclame (inclusief zoekadvertenties) te verhogen, ten nadele van televisie en printmedia.

Volgens de jaarlijkse Marketing Survey van The House of Marketing en de Unie van Belgische Adverteerders (UBA) zijn Belgische marketingverantwoordelijken van mening dat consumenten een steeds groter deel van hun tijd doorbrengen op online media. En ze anticiperen daarop op dezelfde manier als ze de voorbije jaren hebben gedaan: door budgetten weg te halen bij de ‘klassieke’ media en meer in te zetten op online. Een grote meerderheid van netto 69 procent van de ondervraagden verwacht dat er meer reclamegeld op online zwal worden ingezet. 

Volgens de meeste ondervraagden zullen niet alleen kranten en tijdschriften daarvan de gevolgen voelen, maar ook televisie. Opmerkelijk, want tv–reclame leek de voorbije jaren nog relatief immuun voor de hogere investeringen in online media. Naast online zouden ook radioreclame en buitenreclame een toename van de investeringen mogen noteren.

De enquête toont aan dat heel wat marketeers met vragen zitten over de digitale transformatie die hun vak ondergaat. Bijna de helft (43%) geeft toe over onvoldoende mediakennis te beschikken om een efficiënt en effectief mediaplan te bouwen. Er is vraag naar nieuwe meetmethodes om de Return on Investment te meten van de verschillende reclamevormen .

‘Eigenlijk kunnen we het verschil niet meer maken tussen traditionele en digitale media’, merkt Simone Ruseler op, Knowledge Center Manager bij de UBA . ‘De nieuwe generatie maakt dit verschil niet meer. We moeten spreken over geïntegreerde media, waarbij de traditionele media worden verrijkt met digitale applicaties, of vice versa.’

Ook het gebruik van ‘Big Data’ – de enorme hoeveelheid consumentendata die online te vinden is - is een sterke trend in de marketingwereld, waarvan marketeers nog niet goed weten wat ze er mee aan moeten en kunnen. Volgens de enquête is 85% van de marketeers overtuigd dat Big Data vroeg of laat een impact zal hebben op hun bedrijf, maar toch is één derde er nog helemaal niet mee bezig.

‘Big Data is heel complex en duur en de gegevens zijn ook niet altijd compatibel met de interne gegevens’, zegt Karolien Vanhelden, marketingconsultant bij The House of Marketing. ‘ Marketeers kunnen beter eerst investeren in de analyse van de eigen cijfers en in het integreren van online met offline data, alvorens zich te storten op Big Data.’

Geplaatst op 6 maart 2014 door Ben Serrure Reacties | Reageren

Verstrepen wil symbool bij 'native advertising'

Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen is bezorgd over de jongste trend in marketingland, de zogenaamd 'native advertising'. Dat is, kort door de bocht, reclame met een redactionele jas aan. Daarom pleit Verstrepen nu voor een symbool, vergelijkbaar met wat tv-zenders moeten tonen als er sprake is van product placement. 

'Native advertising' is een trend die is komen overwaaien uit de VS. Daar maken websites als Buzzfeed, The Atlantic of The Huffington Post al langer dan vandaag gebruik van de marketingmethode. In België is nieuwssite Newsmonkey de eerste die het model hanteert

Idee achter native advertising is dat consumenten steeds meer 'ad blockers' inschakelen - software die de advertenties in de browser simpelweg blokkeert. Om dat tegen te gaan hebben slimme marketeers native advertising uit hun mouw geschud: commerciële boodschappen die er uitzien als journalistieke content.

Printmedia kennen al langer het fenomeen van de 'publireportages', maar die zijn doorgaans goed te onderscheiden van redactionele content. Op heel wat - voorlopig dus vooral Amerikaanse - nieuwssites is dat onderscheid bij de zogenaamde 'advertorials' veel minder duidelijk. 

Newsmonkey duidt ook steevast duidelijk aan welke artikels  'gesponsord' zijn. Maar Verstrepen wil dus ingrijpen voor de situatie ontspoort. 'Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het artikel dat men leest in functie is van een merk en dus vertekend is', klinkt het. 'Mensen die in het mediawereldje zitten kunnen dergelijke nieuwsstukken er wel uit halen, maar andere mensen denken dat ze een objectief nieuwsbericht lezen.'

Daarom pleit Verstrepen nu voor een verplicht symbool als aanduiding, zoals dat nu al moet voor product placement op televisie. 

 

Onze blogs

Meer