Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 11 februari 2014 door Wim De Preter

'Facebook wil af van mobiele datakosten'

FacebookmobielFacebook is met telecomoperatoren in gesprek om mobiele toegang tot de dienst niet meer van bestaande databundels af te trekken. Dat zegt CEO Vittorio Colao van de mobiele operator Vodafone in de Financial Times.

Volgens Colao heeft operationeel directeur Sheryl Sandberg van Facebook hem heeft gevraagd of Vodafone bereid is een deal te sluiten over een 'zero rate' voor Facebook-gebruik in opkomende markten. Maar Colao voelt weinig voor zo'n overeenkomst. 'In mijn ogen is dit geen zinnig voorstel. Waarom zou ik netwerkcapaciteit opofferen zonder er iets voor terug te krijgen?', vraagt hij zich af.

Overigens denken niet alle providers er hetzelfde over. In een aantal opkomende markten heeft Facebook al deals lopen die gebruikers de mogelijkheid geeft om te facebooken zonder hun databundel aan te spreken. Wel gaat in het veel gevallen om proefperiodes van een paar weken tot maanden.

Het voorstel helemaal van tafel vegen doet Colao echter ook niet. Hij ziet best mogelijkheden in een 'zero rate'-overeenkomst met Facebook als Vodafone iets aan branding kan doen in de app. Zo'n gesponsorde app zou in dat geval wel van het netwerk gebruik kunnen maken zonder dat de gebruiker inteert op zijn of haar databundel.

Een vergelijkbare constructie kondigde concurrent AT&T in januari ook al aan tijdens CES in Las Vegas. Privacywaakhonden plaatsen vraagtekens bij zulke gesponsorde deals. Volgens critici zouden bepaalde apps voorgetrokken worden en dat is dan weer in strijd met de netneutraliteit.

In Nederland heeft Spotify al een deal lopen waar Facebook op aast. Klanten van de operator Hi mogen de muziekdienst onbeperkt gebruiken zonder dat de provider de verstookte data van de bundels aftrekt. 

Reacties

Onze blogs

Meer