Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 20 december 2013 door Wim De Preter

Einde 'Slimste Mens' speelt Vier weer parten

SlimstemensHet succesformat 'De Slimste Mens ter Wereld' heeft Vier mooie kijkcijfers opgeleverd in september en oktober. Maar in november, toen de populaire quiz van het scherm verdween, vielen die cijfers prompt terug. Dat blijkt uit de jongste Audimetrie-cijfers.

Volgens de maandelijkse analyse van OMD haalde Vier in november nog een marktaandeel in het schermgebruik van 7,4 procent, tegen 12,6 procent in oktober. In november van vorig jaar (toen 'De Slimste Mens' nog doorliep tot 22 november) was dat 9,8 procent.

De andere commerciële familiezender, VTM, kon niet echt profiteren en bleef steken op 19,1% marktaandeel, evenveel als in oktober en 0,8 punt minder dan een jaar eerder. De Vlaamse Mediamaatschappij pakte eerder deze week op een persconferentie nog uit met een jaargrafiek die een stabiel verloop toonde voor de eigen zender, en een eerder 'hobbelig' parcours voor Vier. 'We laten ons liever niet uit over de concurrentie, maar de adverteerders waarderen onze stabiliteit', klonk de niet mis te verstane boodschap.

De openbare zender Eén kon wel marktaandeel winnen, van 31,3% in oktober naar 32,8% in november. Dat heeft de zender onder meer te danken aan het succes van de fictieserie 'Eigen kweek', die gemiddeld meer dan 1,4 miljoen kijkers lokte. Ook Canvas deed het erg goed met een klim van 5,7 naar 7,5%, wat dan weer is toe te schrijven aan de twee oefenmatchen van de Rode Duivels. Daarmee ging meer dan 40% van de schermtijd van de Vlamingen naar de openbare omroep.

In de commerciële doelgroep VVA 18-44 zijn de trends grotendeels dezelfde. Hier zakt het aandeel van Vier in het schermgebruik van 15,6% in oktober naar 10,8% in november. Zusterzender Vijf doet het wel iets beter en klimt van 4,7 naar 4,9%.

Een andere opmerkelijke trend is de toename van digitale betaaltelevisie (Telenet en Belgacom TV). Bij de 15- tot 44-jarigen stijgt dat aandeel van 6,3% in oktober naar 7,1% in november.

Reacties

Onze blogs

Meer