Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 10 december 2013 door Wim De Preter

Alle Vlaamse kranten voortaan te beluisteren

Kamelego
Vlamingen met een visuele handicap of andere leesbeperking kunnen vanaf vandaag elke ochtend hun favoriete krant(en) beluisteren. De zeven Vlaamse dagbladen worden voortaan beschikbaar in audiovorm.

De vzw Kamelego , de vroegere Braillekrant, biedt die dienst aan in samenwerking met de uitgevers en de persdatabank Gopress, en met steun van de Vlaamse overheid. De technologie achter de audiokranten komt van de firma’s Pyxima en Sensotec. 

Tot nog toe waren al de Corelio-kranten De Standaard en Het Nieuwsblad in audiovorm beschikbaar. Vandaag komen daar ook De Morgen, De Tijd, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en Het Laatste Nieuws bij.

Het initiatief werd vanochtend voorgesteld in Communicatiehuis Muntpunt in Brussel, dat als eerste publieke instelling ook zelf audiokranten gratis gaat aanbieden.

Meer dan 100.000 Vlamingen kampen met een leesbeperking. Het kan gaan om slechtzienden en blinden, maar ook om mensen met dyslexie. Volgens voorzitter Jan Engelen van Kamelego is het volledige auditieve krantenaanbod een oude droom van zijn organisatie.

Voor Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, die het project steunt vanuit de begroting Cultuur en via Luisterpunt, kaderen de audiokranten ook in het kansenbeleid van de Vlaamse overheid, omdat ze iedereen toelaten om ‘zich te informeren en een kritische opinie op te bouwen’. Nu alle kranten in het audio-aanbod van Kamelego stappen, ‘gaat voor mensen met een visuele beperking een wereld open’, aldus Schauvliege.

De Vlaamse overheid schonk een eenmalige subsidie van 30.000 euro voor het project en biedt eveneens permanente financiële ondersteuning. De kranten zijn beschikbaar via de website www.anderslezen.be en kunnen online gelezen worden, maar ook worden gedownload en afgespeeld via de DAISY-speler of een mp3-speler. 

Een abonnement voor De Standaard, De Morgen en de Tijd kost 140 euro voor een jaar en 85 euro voor een halfjaar. Voor een abonnement op Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg betaalt u 100 of 65 euro.

'We bieden volledige kranten aan in audioformaat en maken daarvoor gebruik van een computerstem', zegt Bert Paepen, de oprichter van Pyxima, een bedrijf dat softwarediensten levert voor de social profit sector. 'Volgend jaar zal er ook een app beschikbaar zijn voor smartphones en tablets.'

Bezoekers van Muntpunt kunnen vanaf 10 december gratis de audiokranten raadplegen. 'Van 10 december 2013 tot 10 maart 2014 loopt in Muntpunt een testtraject. Als de evaluatie positief is, zijn we bereid om als pilootproject naar de andere bibliotheken te stappen', zegt woordvoerster Eva Drees.

Reacties

Onze blogs

Meer