Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 21 november 2012 door Wim De Preter

Vlaamse blogger heeft Twitter-hit te pakken

YouaskeditMaarten Schenk, auteur van de blog Blogologie, heeft met zijn website Youasked.it een virale internethit te pakken. De site, die handig gebruik maakt van de massa's onbeantwoorde vragen op Twitter,  werd na amper twee dagen al opgepikt door de gezaghebbende technologieblog TechCrunch.

Schenk verhaalt op zijn blog zelf hoe hij het idee voor Youasked.it kreeg: voor zijn televisie, met zijn tablet op schoot, zag hij een tweet binnenkomen waarin collega-blogger Tom Bogman een vraag stelde. Vragen zoals er elke dag op Twitter vele duizenden gesteld, maar lang niet altijd beantwoord worden.

Schenk kreeg een ingeving en kroop meteen achter zijn computer om ermee aan de slag te gaan. Het resultaat van twee avondjes programmeren is Youasked.it, een website die automatisch vraagtweets selecteert van Twitter. De geselecteerde tweet verschijnt gedurende dertig seconden, en in die tijd hebben bezoekers de gelegenheid om een antwoord te schrijven. Die antwoorden worden op hun beurt weer rondgetweet. Na de halve minuut wordt er alweer een andere vraag voorgeschoteld. 'Ik schat dat ongeveer tien procent van de bezoekers ook antwoorden geeft. Vaak beantwoorden ze dan vijf of zes tweets na elkaar', zegt Maarten Schenk.

Het stukje programmeerwerk bleek een schot in de roos. Tussen maandagochtend, toen de site online kwam, en woensdagavond kreeg hij al 18.000 bezoekers over de vloer en werden er al bijna 8.000 antwoorden verstuurd. Zonder dat er enige promotie aan te pas kwam - afgezien van een paar tweets en een weblink die Schenk zelf publiceerde.

De site kreeg een stevige boost dankzij een artikel op de belangrijke technologieblog TechCrunch. 'Youaskedit maakt van Twitter een Chatroulette, maar dan zonder naakt', kopt de blog. Chatroulette is een site waarop je kunt videochatten met gebruikers die willekeurig geselecteerd worden, maar die een slechte naam heeft omwille van de vele gebruikers die er op zoek zijn naar erotische contacten. 

Schenk is compleet overdonderd door het succes, maar denkt intussen al vooruit. 'Ik ga enkele versies in andere talen lanceren, onder meer in het Nederlands, en ik wil de mogelijkheid bieden om een zoekterm in de URL in te geven. Op die manier kunnen bedrijven bijvoorbeeld op zoek gaan naar vragen die over hun merk gesteld worden.'

Reacties

Onze blogs

Meer