Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 2 april 2012 door Wim De Preter

Website voor kinderen met autisme zoekt helpende handen

SparkMaandag 2 april is uitgeroepen tot de wereldwijde dag voor bewustwording van autisme. Een stoornis die helaas nog moet afrekenen met veel maatschappelijk onbegrip en onwetendheid, ondanks de opvoedkundige waarde van films als 'Rain Man'. Een Nederlands echtpaar ontwikkelde een gratis online tool, Spark, die begeleiders van autisten helpt om te converseren met autistische kinderen. 

Contacten leggen met autistische kinderen is namelijk erg moeilijk, zelfs voor de ouders.  'Bij mijn zoon merkte ik dat hij wel een, goed geheugen had en veel woorden kende, maar zinnen maakte hij niet', zegt Frank Verhagen, vader van Thijs, die aan een vrij zware vorm van autisme leidt.

Verhagen, in de zakenwereld bekend als CEO van het Nederlandse nutsbedrijf Delta, zocht naar manieren om in te pikken op de kennis van zijn zoon. Hij stelde hem  vragen en toonde tegelijk plaatjes waar het antwoord in verwerkt zat. Bij de vraag 'Wat is de kleur van het gazon' kreeg Thijs bijvoorbeeld een tekening van een groen grasveld te zien. Op die manier leerde hij zijn zoon om volledige antwoorden formuleren. Uit dat systeem ontstond een collectie van zowat 6.000 powerpoint-plaatjes die hij online zette via zijn website Spark (Speech Practice for Autistic and other Remarkable kids).

'Een oplossing voor autisme is dit niet', zegt Verhagen. 'Thijs praat nog altijd minimaal, en de gesprekken gaan nog altijd van iemand anders uit. Maar de tool helpt hem wel om behoeftes uit te drukken.' Voor begeleiders helpt het systeem om vaker en intensiever contact te leggen met het kind. 

De website werd mee ontwikkeld door het Antwerpse reclamebureau BrandHome van Erik Saelens. Frank Verhagen en zijn echtgenote Susan zijn nu op zoek naar nieuwe donaties en helpende handen om de tool en de site verder te ontwikkelen tot een community  die in verschillende talen beschikbaar is. De huidige tool is in het Engels omdat het gezin  lang in de VS gewoond heeft. Ook een applicatie op de iPad zou heel handig zijn, zegt Verhagen.

Wie een gift wil doen of zijn programmeerkennis gratis ter beschikking wil stellen, kan terecht op de website van Spark, of kan mailen naar susan@sparkcommunity.net.

Reacties

Onze blogs

Meer